ریواس، ساقهای ترش و دوستداشتنی؛ اوایل بهار که هوا هنوز بوی بارون و خاک خیس میده، توی بساط بعضی از میوهفروشها یه ساقههای بلند و قرمز میبینی که شبیه کرفسه ولی نیست. یه کم که نگاهش میکنی، فروشنده میگه: «ریواسه خانوم، تازهس!»
ریواس، گیاهی پرخاصیت و خوشرنگه که طعم ترش و خاصش اونقدر محبوبه که توی غذاهای سنتی ایرانی، ترشیها و حتی شیرینیجات جا باز کرده. اگه فقط خورش ریواس رو شنیدی، باید بدونی که این گیاه بهاری کاربردهای خیلی بیشتری داره.
تو این مقاله قراره با ۶ تا از محبوبترین غذاها و خوراکیهایی که با ریواس درست میشن آشنا بشیم. قول میدم هم خوشطعم باشن، هم متفاوت!

دستور تهیه خورش ریواس
خورش ریواس، یکی از اصیلترین خورشتهای ایرانیه که معمولاً با گوشت گوسفندی یا گاوی پخته میشه. رنگ سبز روشن ریواس وقتی کنار گوشت و سبزیجات سرخشده مثل نعناع و جعفری قرار میگیره، ترکیبی فوقالعاده میسازه.
👩🍳 نکته مهم: ریواس باید در اواخر پخت اضافه بشه تا بافت تردش حفظ بشه و له نشه.
📌 چرا باید امتحانش کنی؟
چون یه طعم ترش طبیعی، سالم و متفاوت داره. اگه طرفدار قورمهسبزی و خورشتهای سبز هستی، عاشق خورش ریواس میشی.

دستور تهیه خوراک مرغ با ریواس
حالا فرض کن دنبال یه غذای سبکتری هستی. چی بهتر از مرغ؟ خوراک مرغ با ریواس یه غذای راحت و خوشخوراکه که با تفتدادن تکههای مرغ در پیاز، زردچوبه، کمی سیر و بعد اضافهکردن ریواس درست میشه.
📌 چرا خاصه؟
چون ترشی ملایم ریواس با مرغ به یه تعادل دلچسب میرسه؛ نه اونقدر ترش که صورتت جمع بشه، نه اونقدر بیمزه که فراموشش کنی.
۳. آش ریواس؛ تجربهای سنتی و منحصربهفرد
دستور تهیه آش ریواس
در برخی مناطق ایران مثل کهگیلویه و بویراحمد، آش ریواس یه غذای شناختهشدهست. این آش، ترکیبی از نخود، عدس، بلغور گندم، سبزی آش و تکههای ریواسه که آخر سر با ماست یا دوغ سرو میشه.
🍃 طعمش چطوره؟
یه آش ترشمزه با طبع خنک که فوقالعاده برای روزهای گرم یا بعد از یه روز کاری سنگین پیشنهاد میشه.
💡 ترفند محلیها: بعضیا یه کم پیاز داغ و نعناع خشک هم بهش اضافه میکنن تا طعمش چند برابر خوشمزهتر شه.
اگه دنبال یه ترشی خاص، خوشرنگ و متفاوتی، ترشی ریواس انتخاب فوقالعادهایه. کافیه ریواس رو با سرکه، نمک، گلپر، فلفل سیاه و در صورت تمایل کمی چغندر ترکیب کنی و بذاری چند روز بمونه.
🫙 چی میشی باهاش خورد؟
کنار انواع کباب، آبگوشت، عدسپلو یا حتی خورشتها… یه قاشقش اشتها رو باز میکنه!
شاید فکر کنی ریواس فقط به درد غذاهای ترش میخوره، ولی باید مربای ریواس رو امتحان کنی تا بفهمی ترشی و شیرینی چقدر میتونن رفیق بشن!
🍯 طعمش چطوره؟
شبیه مربای آلبالو ولی بافتش خاصتره. رنگ صورتیاش هم دل هر کسی رو میبره.
📌 بهترین زمان مصرف؟
کنار نون و کره برای صبحونه یا حتی به عنوان تاپینگ روی کیک و پنکیک!
در کشورهای اروپایی، ریواس توی پای، کیک، کمپوت یا دسرهایی مثل «کرم ریواس» استفاده میشه. ترکیب ریواس با توتفرنگی هم یکی از پایهای محبوب بهارهست.
🍓 چرا باید امتحانش کنی؟ چون اگه دلت بخواد یه دسر خاص برای مهمونی درست کنی، چیزی بهتر از پای ریواس با بستنی وانیلی نیست!
جمعبندی؛ ترش ولی خواستنی!
ریواس شاید ظاهر سادهای داشته باشه، ولی پشت این ساقههای ترش، یه عالمه تنوع غذایی قایم شده. از خورشت و آش گرفته تا مربا و کیک، هر کدوم یه دنیای متفاوت از طعم رو بهت نشون میدن.
✨ اگه هنوز ریواس نخریدی، این بار که به بازار رفتی، یه نگاهی بهش بنداز. شاید همون چیزی باشه که سفرهی بهارت کم داره...
برای اینکه بافت ترد و خوشمزهی ریواس حفظ بشه، باید اون رو در اواخر پخت به غذا (مثل خورش یا آش) اضافه کرد. پخت طولانی باعث لهشدن و از بین رفتن طعم طبیعی ریواس میشه.
بله، ساقهی ریواس خام رو میشه مثل کرفس به صورت خام خورد، البته مزهای ترش و گس داره. بعضیها اون رو با شکر یا نمک مصرف میکنن. اما برگهای ریواس سمی هستن و نباید خورده بشن.
از غذاهای سنتی ایرانی مثل خورش ریواس، آش ریواس و خوراک مرغ با ریواس گرفته تا خوراکیهایی مثل مربا، ترشی، کیک و دسرهای فرنگی. ریواس توی غذاهای شیرین و شور کاربرد داره.
ریواس طبع سرد و تر داره. برای افراد با مزاج سرد یا کسانی که مشکلات گوارشی مثل ورم معده دارن، بهتره با احتیاط مصرف بشه یا همراه با مصلحهایی مثل نعناع خشک، دارچین یا عسل مصرف شه.
بله، ریواس کالری پایینی داره و حاوی فیبر زیادیه. در صورت پخت بدون شکر، میتونه گزینهای سالم برای افراد دیابتی یا کسانی باشه که رژیم لاغری دارن. البته، مربا و دسرهای شیرین با ریواس باید با احتیاط مصرف بشن.
بهترین زمان برای خرید ریواس، اوایل بهار (فروردین تا اردیبهشت) هست. در این زمان، ساقهها تازه، ترد و خوشرنگ هستن و بهترین طعم رو دارن.
اگه بهدرستی و در ظروف تمیز و دربسته نگهداری بشن، ترشی ریواس میتونه تا ۶ ماه و مربای ریواس تا ۳ ماه در یخچال یا جای خنک ماندگار باشه.
ریواس، گیاهی پرخاصیت و خوشرنگه که طعم ترش و خاصش اونقدر محبوبه که توی غذاهای سنتی ایرانی، ترشیها و حتی شیرینیجات جا باز کرده. اگه فقط خورش ریواس رو شنیدی، باید بدونی که این گیاه بهاری کاربردهای خیلی بیشتری داره.
تو این مقاله قراره با ۶ تا از محبوبترین غذاها و خوراکیهایی که با ریواس درست میشن آشنا بشیم. قول میدم هم خوشطعم باشن، هم متفاوت!
۱. خورش ریواس؛ ستارهی سفرههای بهاری

دستور تهیه خورش ریواس
خورش ریواس، یکی از اصیلترین خورشتهای ایرانیه که معمولاً با گوشت گوسفندی یا گاوی پخته میشه. رنگ سبز روشن ریواس وقتی کنار گوشت و سبزیجات سرخشده مثل نعناع و جعفری قرار میگیره، ترکیبی فوقالعاده میسازه.
👩🍳 نکته مهم: ریواس باید در اواخر پخت اضافه بشه تا بافت تردش حفظ بشه و له نشه.
📌 چرا باید امتحانش کنی؟
چون یه طعم ترش طبیعی، سالم و متفاوت داره. اگه طرفدار قورمهسبزی و خورشتهای سبز هستی، عاشق خورش ریواس میشی.
۲. خوراک مرغ با ریواس؛ ترکیب سبک و مدرن

دستور تهیه خوراک مرغ با ریواس
حالا فرض کن دنبال یه غذای سبکتری هستی. چی بهتر از مرغ؟ خوراک مرغ با ریواس یه غذای راحت و خوشخوراکه که با تفتدادن تکههای مرغ در پیاز، زردچوبه، کمی سیر و بعد اضافهکردن ریواس درست میشه.
📌 چرا خاصه؟
چون ترشی ملایم ریواس با مرغ به یه تعادل دلچسب میرسه؛ نه اونقدر ترش که صورتت جمع بشه، نه اونقدر بیمزه که فراموشش کنی.
۳. آش ریواس؛ تجربهای سنتی و منحصربهفرد

دستور تهیه آش ریواسدر برخی مناطق ایران مثل کهگیلویه و بویراحمد، آش ریواس یه غذای شناختهشدهست. این آش، ترکیبی از نخود، عدس، بلغور گندم، سبزی آش و تکههای ریواسه که آخر سر با ماست یا دوغ سرو میشه.
🍃 طعمش چطوره؟
یه آش ترشمزه با طبع خنک که فوقالعاده برای روزهای گرم یا بعد از یه روز کاری سنگین پیشنهاد میشه.
💡 ترفند محلیها: بعضیا یه کم پیاز داغ و نعناع خشک هم بهش اضافه میکنن تا طعمش چند برابر خوشمزهتر شه.
۴. ترشی ریواس؛ رنگ و طعم در یک قاب شیشهای
دستور تهیه ترشی ریواساگه دنبال یه ترشی خاص، خوشرنگ و متفاوتی، ترشی ریواس انتخاب فوقالعادهایه. کافیه ریواس رو با سرکه، نمک، گلپر، فلفل سیاه و در صورت تمایل کمی چغندر ترکیب کنی و بذاری چند روز بمونه.
🫙 چی میشی باهاش خورد؟
کنار انواع کباب، آبگوشت، عدسپلو یا حتی خورشتها… یه قاشقش اشتها رو باز میکنه!
۵. مربای ریواس؛ ترش و شیرینِ دوستداشتنی
دستور تهیه مربای ریواس خانگیشاید فکر کنی ریواس فقط به درد غذاهای ترش میخوره، ولی باید مربای ریواس رو امتحان کنی تا بفهمی ترشی و شیرینی چقدر میتونن رفیق بشن!
🍯 طعمش چطوره؟
شبیه مربای آلبالو ولی بافتش خاصتره. رنگ صورتیاش هم دل هر کسی رو میبره.
📌 بهترین زمان مصرف؟
کنار نون و کره برای صبحونه یا حتی به عنوان تاپینگ روی کیک و پنکیک!
۶. کیک و دسر ریواس؛ پای خوشطعم فرنگیها
دستور تهیه کیک و دسر ریواسدر کشورهای اروپایی، ریواس توی پای، کیک، کمپوت یا دسرهایی مثل «کرم ریواس» استفاده میشه. ترکیب ریواس با توتفرنگی هم یکی از پایهای محبوب بهارهست.
🍓 چرا باید امتحانش کنی؟ چون اگه دلت بخواد یه دسر خاص برای مهمونی درست کنی، چیزی بهتر از پای ریواس با بستنی وانیلی نیست!
جمعبندی؛ ترش ولی خواستنی!
ریواس شاید ظاهر سادهای داشته باشه، ولی پشت این ساقههای ترش، یه عالمه تنوع غذایی قایم شده. از خورشت و آش گرفته تا مربا و کیک، هر کدوم یه دنیای متفاوت از طعم رو بهت نشون میدن.
✨ اگه هنوز ریواس نخریدی، این بار که به بازار رفتی، یه نگاهی بهش بنداز. شاید همون چیزی باشه که سفرهی بهارت کم داره...
سوالات متداول درباره غذاهای تهیهشده با ریواس
۱. ریواس رو چطوری توی غذا استفاده کنیم که له نشه؟
برای اینکه بافت ترد و خوشمزهی ریواس حفظ بشه، باید اون رو در اواخر پخت به غذا (مثل خورش یا آش) اضافه کرد. پخت طولانی باعث لهشدن و از بین رفتن طعم طبیعی ریواس میشه.
۲. آیا ریواس خام هم قابل مصرفه؟
بله، ساقهی ریواس خام رو میشه مثل کرفس به صورت خام خورد، البته مزهای ترش و گس داره. بعضیها اون رو با شکر یا نمک مصرف میکنن. اما برگهای ریواس سمی هستن و نباید خورده بشن.
۳. چه غذاهایی با ریواس میشه درست کرد؟
از غذاهای سنتی ایرانی مثل خورش ریواس، آش ریواس و خوراک مرغ با ریواس گرفته تا خوراکیهایی مثل مربا، ترشی، کیک و دسرهای فرنگی. ریواس توی غذاهای شیرین و شور کاربرد داره.
۴. طبع ریواس چیه؟ چه کسانی باید در مصرفش احتیاط کنن؟
ریواس طبع سرد و تر داره. برای افراد با مزاج سرد یا کسانی که مشکلات گوارشی مثل ورم معده دارن، بهتره با احتیاط مصرف بشه یا همراه با مصلحهایی مثل نعناع خشک، دارچین یا عسل مصرف شه.
۵. آیا ریواس برای دیابت یا رژیم غذایی مناسب هست؟
بله، ریواس کالری پایینی داره و حاوی فیبر زیادیه. در صورت پخت بدون شکر، میتونه گزینهای سالم برای افراد دیابتی یا کسانی باشه که رژیم لاغری دارن. البته، مربا و دسرهای شیرین با ریواس باید با احتیاط مصرف بشن.
۶. چه زمانی بهترین فصل خرید ریواس هست؟
بهترین زمان برای خرید ریواس، اوایل بهار (فروردین تا اردیبهشت) هست. در این زمان، ساقهها تازه، ترد و خوشرنگ هستن و بهترین طعم رو دارن.
۷. ترشی یا مربای ریواس چقدر ماندگاری داره؟
اگه بهدرستی و در ظروف تمیز و دربسته نگهداری بشن، ترشی ریواس میتونه تا ۶ ماه و مربای ریواس تا ۳ ماه در یخچال یا جای خنک ماندگار باشه.