یکی از خوشمزهترین و خاصترین مرباهای فصل بهار، مربای ریواسه. مربای ریواس خانگی ترش و شیرین با رنگ دلبر و طعم خاصش، خیلی راحت درست میشه و عطر و مزهاش هوش از سر آدم میبره!
اگه تا حالا امتحانش نکردی، وقتشه که دستور مربای ریواس رو با دقت بخونی و از طعم بینظیرش لذت ببری.
ریواس گیاهی خودرو و کوهستانیه که معمولاً در فصل بهار تو مناطق سردسیر ایران مثل خراسان، کردستان، آذربایجان، چهارمحال و لرستان رشد میکنه. ساقههای ضخیم و آبدارش که معمولاً به رنگ صورتی تا قرمز دیده میشن، بخش خوراکی این گیاه هستن. طعم ریواس بهطور طبیعی ترشه و همین طعم خاص باعث شده ازش در غذاها، خورشها، ترشیجات و البته مرباها استفاده کنن. ریواس سرشار از آنتیاکسیدان، ویتامین C و فیبره و خاصیت خنککننده و ضدالتهاب داره.
هم یه گیاه دارویی محسوب میشه، هم یه خوراکی خوشمزه و فصلی!
مربا یکی از قدیمیترین روشهای نگهداری میوه در دنیاست و در ایران هم سابقهای بسیار طولانی داره. واژه «مربا» از ریشه عربی گرفته شده، اما هنر مرباپزی در ایران به دوران باستان برمیگرده؛ زمانی که زنان ایرانی برای نگهداری میوههای تابستانی در زمستان، اونها رو با عسل یا شکر میپختن. در دوره صفویه، با رواج شکر نیشکر در ایران، مرباهای متنوعتری وارد سفرهها شد و تا امروز هم مربا یکی از پایههای صبحانههای سنتی ما باقی مونده. از مربای به و هویج گرفته تا مرباهای خاصتری مثل بالنگ، پوست پسته، یا همین ریواس، نشون میده که ذوق ایرانی برای نگهداری طعمها چقدر خلاقانه و متنوع بوده.
ریواسها رو خوب بشور و پوست نازک روش رو بگیر (اگه سفت بود). بعد با چاقوی تیز، به قطعات ۲ سانتیمتری برش بزن. زیاد ریز نکن چون ممکنه له بشه.
توی یه قابلمه لعابی یا استیل، یه لایه ریواس بریز، روش یه لایه شکر، و این کارو ادامه بده تا تموم بشن. در نهایت در قابلمه رو بذار و ۴ تا ۶ ساعت بذار تو یخچال یا محیط خنک بمونه تا آب بندازه.
وقتی دیدی شکر آب افتاده، قابلمه رو بذار روی حرارت ملایم. اجازه بده مربا با حرارت کم آرومآروم بجوشه. لازم نیست هم بزنی چون ممکنه ریواس له بشه. فقط گاهی کف روی مربا رو با کفگیر بردار تا مربا شفاف بمونه.
بعد از حدود ۲۰ تا ۳۰ دقیقه که مربا قوام گرفت، گلاب و آبلیمو رو اضافه کن. اگه دوست داری، کمی هل یا وانیل هم بریز برای عطر بیشتر. بعد از ۵ دقیقه، حرارت رو خاموش کن.
اجازه بده مربا تو همون قابلمه سرد بشه. بعد بریز داخل شیشه تمیز و خشک. درشو محکم ببند و تو یخچال نگهداری کن.
ریواس تازه با رنگ قرمز یا صورتی کمرنگ، بهترین انتخابه چون هم خوشطعمتره، هم رنگ بهتری به مربا میده.
قابلمه لعابی یا استیل نچسب استفاده کن. قابلمه مسی یا آلومینیومی ممکنه باعث تیره شدن مربا بشه.
مربا رو زیاد نجوشون! چون ممکنه له بشه یا رنگش تیره شه. بهمحض قوام گرفتن، خاموش کن.
اضافه کردن کمی توتفرنگی در کنار ریواس هم میتونه طعم خاصی بده و رنگش رو جذابتر کنه (اگه دوست داشتی امتحان کن).
مربای ریواس یه ترکیب دوستداشتنی از ترشی ملایم و شیرینی دلنشینه. نه اونقدری ترشه که اخم کنی، نه اونقدر شیرینه که دلزدهت کنه. یه گزینه عالی برای صبحونههای بهاری یا عصرونه کنار نون و کره!
برای اینکه مربای ریواس مدت طولانیتری سالم و خوشطعم بمونه، مهمه که در ظرف شیشهای تمیز، خشک و دربدار نگهداریش کنی. بهترین جا برای نگهداری مربا، یخچال یا محیطی خنک و دور از نور مستقیم خورشیده. اگه مربا خوب قوام گرفته باشه و هیچ رطوبتی وارد ظرف نشه، تا چند ماه هم قابل استفادهست.
یادت نره هر بار با قاشق تمیز از مربا برداری تا از کپک زدن جلوگیری بشه.
یکی از ویژگیهای خاص مربای ریواس اینه که جزو مرباهای ملس حساب میشه؛ یعنی نه مثل مربای هویج یا به، خیلی شیرینه و نه مثل مربای آلبالو یا زرشک، خیلی ترش. ترکیب ترشی طبیعی ریواس با مقدار مشخصی شکر، یه طعم متعادل و خاص بهت میده که خیلیها عاشقشن!
پس اگه دنبال یه مربای خاص با طعمی بین ترش و شیرین میگردی که نه دلزدهت کنه و نه بیش از حد تُرش باشه، مربای ریواس انتخاب فوقالعادهایه.
مربای ریواس ترش و شیرین یکی از خاصترین و خوشطعمترین مرباهای خونگیه که مخصوص فصل بهاره. طرز تهیه مربای ریواس سادهست، اما نتیجهاش یه شیشه مربای خوشرنگ و ملسه که هم سفره صبحونه رو رنگی میکنه، هم عطر و طعمی نوستالژیک بهت میده.
این مربای بهاری با استفاده از ریواس تازه تهیه میشه و برخلاف بعضی مرباهای خیلی شیرین، طعمی ملس و متعادل داره که برای ذائقههای مختلف جذابه. اگه به دنبال یه مربای خونگی متفاوت هستی که هم خاصیت داشته باشه، هم خوشمزه باشه و هم درست کردنش آسون باشه، مربای ریواس انتخاب عالییه.
از اونجایی که ریواس فقط در زمان خاصی از سال قابل دسترسه، درست کردن این مربا یه جورایی حکم ثبت طعم بهار رو توی شیشه داره!
فراموش نکن که نگهداری درست، استفاده از شکر به اندازه و پخت با حوصله، رمز موفقیت تو توی درست کردن یه مربای حرفهای و خونگیه.
بله، ولی باید بدونی که شکر نهتنها طعم شیرینی به مربا میده، بلکه نقش مهمی در ماندگاری و قوام مربا داره. برای نسخه سالمتر میتونی از شیرینکنندههایی مثل شیره انگور یا عسل استفاده کنی، اما باید دقت بیشتری در نگهداریش داشته باشی.
احتمالاً یا قوام مربا کامل نبوده، یا ظرف نگهداری مرطوب و آلوده بوده. برای جلوگیری از کپک زدن، حتماً مربا رو در شیشه خشک و تمیز بریز و داخل یخچال نگهداری کن. همچنین با قاشق تمیز از مربا استفاده کن تا آلودگی واردش نشه.
برای حفظ رنگ طبیعی ریواس، بهتره اون رو با مقدار کمی شکر بخارپز یا نیمپز کنی، بعد با شربت شکر بجوشونی. اضافه کردن کمی آبلیمو یا جوهر لیمو هم به تثبیت رنگ کمک میکنه.
مربای ریواس جزو مرباهای ملسه؛ یعنی یه تعادل خوشایند بین ترشی طبیعی ریواس و شیرینی شکر داره. نه زیادی شیرینه، نه زیادی ترش. این ویژگی باعث میشه برای اکثر ذائقهها دلچسب باشه.
بله! ترکیب ریواس با میوههایی مثل توتفرنگی، سیب یا حتی تمشک، یه طعم جدید و خاص خلق میکنه. فقط حواست باشه زمان پخت میوهها با ریواس هماهنگ باشه تا له نشن یا خام نمونن.
اگه تا حالا امتحانش نکردی، وقتشه که دستور مربای ریواس رو با دقت بخونی و از طعم بینظیرش لذت ببری.
ریواس؛ سبزی ترش و پرخاصیت کوهستان
ریواس گیاهی خودرو و کوهستانیه که معمولاً در فصل بهار تو مناطق سردسیر ایران مثل خراسان، کردستان، آذربایجان، چهارمحال و لرستان رشد میکنه. ساقههای ضخیم و آبدارش که معمولاً به رنگ صورتی تا قرمز دیده میشن، بخش خوراکی این گیاه هستن. طعم ریواس بهطور طبیعی ترشه و همین طعم خاص باعث شده ازش در غذاها، خورشها، ترشیجات و البته مرباها استفاده کنن. ریواس سرشار از آنتیاکسیدان، ویتامین C و فیبره و خاصیت خنککننده و ضدالتهاب داره.
هم یه گیاه دارویی محسوب میشه، هم یه خوراکی خوشمزه و فصلی!
نگاهی به تاریخچه مربا در ایران
مربا یکی از قدیمیترین روشهای نگهداری میوه در دنیاست و در ایران هم سابقهای بسیار طولانی داره. واژه «مربا» از ریشه عربی گرفته شده، اما هنر مرباپزی در ایران به دوران باستان برمیگرده؛ زمانی که زنان ایرانی برای نگهداری میوههای تابستانی در زمستان، اونها رو با عسل یا شکر میپختن. در دوره صفویه، با رواج شکر نیشکر در ایران، مرباهای متنوعتری وارد سفرهها شد و تا امروز هم مربا یکی از پایههای صبحانههای سنتی ما باقی مونده. از مربای به و هویج گرفته تا مرباهای خاصتری مثل بالنگ، پوست پسته، یا همین ریواس، نشون میده که ذوق ایرانی برای نگهداری طعمها چقدر خلاقانه و متنوع بوده.
مواد لازم برای تهیه مربای ریواس (برای حدود ۵۰۰ گرم مربا)
- ریواس تازه ۵۰۰ گرم
- شکر ۵۰۰ گرم (میتونید تا ۴۰۰ گرم کم کنید اگه زیاد شیرین دوست ندارید)
- گلاب ۲ قاشق غذاخوری
- هل یا وانیل (اختیاری) به مقدار کم
- آبلیمو تازه ۱ قاشق غذاخوری (برای جلوگیری از شکرک زدن و شفاف موندن مربا)

طرز تهیه مربای ریواس مرحله به مرحله
۱. ریواس رو بشور و خرد کن
ریواسها رو خوب بشور و پوست نازک روش رو بگیر (اگه سفت بود). بعد با چاقوی تیز، به قطعات ۲ سانتیمتری برش بزن. زیاد ریز نکن چون ممکنه له بشه.
۲. ریواس و شکر رو لایهلایه بچین
توی یه قابلمه لعابی یا استیل، یه لایه ریواس بریز، روش یه لایه شکر، و این کارو ادامه بده تا تموم بشن. در نهایت در قابلمه رو بذار و ۴ تا ۶ ساعت بذار تو یخچال یا محیط خنک بمونه تا آب بندازه.
۳. شروع پخت مربا
وقتی دیدی شکر آب افتاده، قابلمه رو بذار روی حرارت ملایم. اجازه بده مربا با حرارت کم آرومآروم بجوشه. لازم نیست هم بزنی چون ممکنه ریواس له بشه. فقط گاهی کف روی مربا رو با کفگیر بردار تا مربا شفاف بمونه.
۴. افزودن گلاب و آبلیمو
بعد از حدود ۲۰ تا ۳۰ دقیقه که مربا قوام گرفت، گلاب و آبلیمو رو اضافه کن. اگه دوست داری، کمی هل یا وانیل هم بریز برای عطر بیشتر. بعد از ۵ دقیقه، حرارت رو خاموش کن.
۵. سرد شدن و نگهداری
اجازه بده مربا تو همون قابلمه سرد بشه. بعد بریز داخل شیشه تمیز و خشک. درشو محکم ببند و تو یخچال نگهداری کن.
.jpg)
نکات طلایی برای مربای ریواس خوشرنگ و خوشقوام
ریواس تازه با رنگ قرمز یا صورتی کمرنگ، بهترین انتخابه چون هم خوشطعمتره، هم رنگ بهتری به مربا میده.
قابلمه لعابی یا استیل نچسب استفاده کن. قابلمه مسی یا آلومینیومی ممکنه باعث تیره شدن مربا بشه.
مربا رو زیاد نجوشون! چون ممکنه له بشه یا رنگش تیره شه. بهمحض قوام گرفتن، خاموش کن.
اضافه کردن کمی توتفرنگی در کنار ریواس هم میتونه طعم خاصی بده و رنگش رو جذابتر کنه (اگه دوست داشتی امتحان کن).
طعماش چطوره؟
مربای ریواس یه ترکیب دوستداشتنی از ترشی ملایم و شیرینی دلنشینه. نه اونقدری ترشه که اخم کنی، نه اونقدر شیرینه که دلزدهت کنه. یه گزینه عالی برای صبحونههای بهاری یا عصرونه کنار نون و کره!
چطور مربای ریواس رو نگهداری کنیم؟
برای اینکه مربای ریواس مدت طولانیتری سالم و خوشطعم بمونه، مهمه که در ظرف شیشهای تمیز، خشک و دربدار نگهداریش کنی. بهترین جا برای نگهداری مربا، یخچال یا محیطی خنک و دور از نور مستقیم خورشیده. اگه مربا خوب قوام گرفته باشه و هیچ رطوبتی وارد ظرف نشه، تا چند ماه هم قابل استفادهست.
یادت نره هر بار با قاشق تمیز از مربا برداری تا از کپک زدن جلوگیری بشه.
شیرینی مربای ریواس؛ ملس یا شیرین؟
یکی از ویژگیهای خاص مربای ریواس اینه که جزو مرباهای ملس حساب میشه؛ یعنی نه مثل مربای هویج یا به، خیلی شیرینه و نه مثل مربای آلبالو یا زرشک، خیلی ترش. ترکیب ترشی طبیعی ریواس با مقدار مشخصی شکر، یه طعم متعادل و خاص بهت میده که خیلیها عاشقشن!
پس اگه دنبال یه مربای خاص با طعمی بین ترش و شیرین میگردی که نه دلزدهت کنه و نه بیش از حد تُرش باشه، مربای ریواس انتخاب فوقالعادهایه.
جمعبندی
مربای ریواس ترش و شیرین یکی از خاصترین و خوشطعمترین مرباهای خونگیه که مخصوص فصل بهاره. طرز تهیه مربای ریواس سادهست، اما نتیجهاش یه شیشه مربای خوشرنگ و ملسه که هم سفره صبحونه رو رنگی میکنه، هم عطر و طعمی نوستالژیک بهت میده.
این مربای بهاری با استفاده از ریواس تازه تهیه میشه و برخلاف بعضی مرباهای خیلی شیرین، طعمی ملس و متعادل داره که برای ذائقههای مختلف جذابه. اگه به دنبال یه مربای خونگی متفاوت هستی که هم خاصیت داشته باشه، هم خوشمزه باشه و هم درست کردنش آسون باشه، مربای ریواس انتخاب عالییه.
از اونجایی که ریواس فقط در زمان خاصی از سال قابل دسترسه، درست کردن این مربا یه جورایی حکم ثبت طعم بهار رو توی شیشه داره!
فراموش نکن که نگهداری درست، استفاده از شکر به اندازه و پخت با حوصله، رمز موفقیت تو توی درست کردن یه مربای حرفهای و خونگیه.
سوالات متداول درباره مربای ریواس
۱. آیا میتونم مربای ریواس رو بدون شکر درست کنم؟
بله، ولی باید بدونی که شکر نهتنها طعم شیرینی به مربا میده، بلکه نقش مهمی در ماندگاری و قوام مربا داره. برای نسخه سالمتر میتونی از شیرینکنندههایی مثل شیره انگور یا عسل استفاده کنی، اما باید دقت بیشتری در نگهداریش داشته باشی.
۲. چرا مربای ریواس من شل شده یا کپک زده؟
احتمالاً یا قوام مربا کامل نبوده، یا ظرف نگهداری مرطوب و آلوده بوده. برای جلوگیری از کپک زدن، حتماً مربا رو در شیشه خشک و تمیز بریز و داخل یخچال نگهداری کن. همچنین با قاشق تمیز از مربا استفاده کن تا آلودگی واردش نشه.
۳. چطور رنگ مربای ریواس رو قرمز و خوشرنگ نگه دارم؟
برای حفظ رنگ طبیعی ریواس، بهتره اون رو با مقدار کمی شکر بخارپز یا نیمپز کنی، بعد با شربت شکر بجوشونی. اضافه کردن کمی آبلیمو یا جوهر لیمو هم به تثبیت رنگ کمک میکنه.
۴. طعم مربای ریواس بیشتر به شیرین میزنه یا ترش؟
مربای ریواس جزو مرباهای ملسه؛ یعنی یه تعادل خوشایند بین ترشی طبیعی ریواس و شیرینی شکر داره. نه زیادی شیرینه، نه زیادی ترش. این ویژگی باعث میشه برای اکثر ذائقهها دلچسب باشه.
۵. آیا میتونم مربای ریواس رو با میوههای دیگه ترکیب کنم؟
بله! ترکیب ریواس با میوههایی مثل توتفرنگی، سیب یا حتی تمشک، یه طعم جدید و خاص خلق میکنه. فقط حواست باشه زمان پخت میوهها با ریواس هماهنگ باشه تا له نشن یا خام نمونن.