طرز تهیه خورش چاغاله بادام ملس در فصل بهار
خورشت چغاله بادام گیلانی (یا چاقاله بادوم) یک غذای خوشمزه در فصل بهار است که به دلیل استفاده مردم شمال کشور از میوههای فصلی مانند چاغاله بادام (میوه نارس بادام) در طبخ غذا، بیشتر در شمال ایران پخته میشود. چاغاله بادام به دلیل ارزش غذایی بالایی که دارد حاوی ویتامین c ویتامین E ویتامینهای گروه B کلسیم پتاسیم منیزیم و آهن بوده و نهتنها بهصورت خورش بلکه ترشی و مربای آن نیز تهیه و استفاده میشود.
1-مواد لازم برای تهیه خورش چاغاله بادام گیلانی
500 گرم چاغاله بادام کوچک با پوست نازک
300 گرم گوشت قرمز خورشتی
2 عدد پیاز کوچک نگینی
1 عدد پیاز کوچک رنده شده
3 قاشق غذا خوری رب گوجه فرنگی
1 قاشق چای خوری نمک یا به میزان ذائقه
½ قاشق چای خوری فلفل سیاه یا به میزان ذائقه
½ قاشق چای خوری زرد چوبه
3 قاشق غذا خوری زعفران دمکرده
500 گرم سبزی تر ( 300 گرم جعفری 50 گرم نعنا 150 گرم اسفناج)
در صورتی که از سبزی خشک استفاده میکنید 150 گرم جعفری 50 گرم نعنا و 50 گرم اسفناج
شما میتوانید سبزی های تازه منجمد گیلانی - سبزی های خشک گیلانی را آنلاین خرید کنید.
3 عدد لیمو عمانی
1 قاشق غذا خوری آبلیمو
3 قاشق غذا خوری روغن مایع ( بهتر است از روغن زیتون استفاده شود)

2-مرحله آماده سازی گوشت
گوشت را آماده تفت کنید یعنی به مدت 1 الی 2 ساعت در مخلوط پیاز رنده شده مارینت یا طعم دار کنید که باعث ترد شدن گوشت میشود البته اگر زمان ندارید میتوانید این کار را انجام ندهید.
در یک قابلمه متوسط ترجیحاً قابلمه چدنی روغن را اضافه کرده و گرم کنید، پس از گرم شدن روغن پیازهای نگینی خردشده را اضافه نموده و تا زمانی که پیاز طلایی شود تفت دهید ( از سرخ شدن بیش از حد پیاز جلوگیری کنید) سپس گوشت را اضافه کرده ( قبل از اضافه کردن آب پیاز و پیاز های رنده شده که گوشت را در آن مزه دار کرده بودید تا حد ممکن جدا کنید) حرارت را کمی اضافه کرده و حدودا 7 الی 8 دقیقه گوشت را تا زمانی که رنگ آن تغییر کند به آرامی هم بزنید. اکنون زرد چوبه، رب گوجه فرنگی، نمک و فلفل را نیز اضافه کنید و تا 3 دقیقه دیگر اجازه دهید که خوب طمع دار شود و محتویات کاراملی شود.
در مرحله آخر 2 الی 3 لیوان آبجوش اضافه کنید حرارت را کم کنید و اجازه دهید گوشت ها به مدت یک ساعت مغز پخت شود.
3-مرحله سوم آماده سازی سبزی ها
تا زمانی که گوشت در حال پخت در آب می باشد به سراغ آماده سازی سبزی های خورشت بروید. سبزی هارا که قبلا خرد کرده اید در قابلمه ریخته و به وسیله روغن خوب سرخ کنید ( از سرخ شدن بی از حد سبزی خودداری کنید چون باعث از بین رفتن ارزش غذایی سبزی میشود)
اگر از سبزی خشک استفاده میکنید حتما قبل از سرخ کردن سبزی هارا 30 دقیقه در آب ولرم بخیسانید سپس آب آنرا خالی کرده و با روغن بیشتری آن را تفت دهید. شما میتوانید سبزی های خشک کاملا بهداشتی را از اینجا تهیه کنید.
4-مرحله چهارم آماده سازی چاغاله بادام ها
در این مرحله هسته داخل چاغاله بادام هارا جدا کرده و به اندازه دلخواه خرد کرده. اگر از چاغاله گوچک استفاده میکنید آنهار به دو نیم تقسیم کرده تا در خورشت شما جلوه جذابی داشته باشد و اگر از چاغاله بزرگ استفاده میکنید آنهارا به قطعات کوچک تر خرد کرده. چاغاله هارا بمدت 5 دقیقه در آب جوش بیندازید تا از تلخ شدن خورشت جلوگیری کنید. عامل دیگری که باعث تلخ شدن خورشت میشود هسته چاغاله ها می باشد که همانطور که پیش تر گفته شد آنهارا جدا کنید.
5-مرحله پنجم ترکیب مواد خورشت
ابتدا سبزی های آماده شده را به ظرف گوشت ها (قابلمه اصلی) اضافه کنید سپس چاغاله ها را نیز اضافه کنید.
3 عدد لیمو خشک به همراه 3 قاشق زعفران دمکرده را نیز در این مرحله اضافه کنید تا عصاره زعفران در کنار طعم ملسی که خورشت شما دارد عطر جذابی به غذای شما اضافه کند. دقت کنید اگر در زمان پخت گوشت ها آب خورشت بیش از حد بخار شده بود و محتوایات قابلمه خشک بود به اندازه نصف لیوان آب جوش اضافه کنید. از اضافه کردن بیش از حد آب در این مرحله خود داری کنید که باعث آبکی شدن خورشت میشود.
6-نکات تکمیلی
سبزی این خورشت شباهت زیادی به خورش کرفس دارد اما نیازی نیست که حتما سبزی ها را تا مرز سیاه شدن سرخ کنید پس از تیره شده رنگ سبزی ها میتوانید فراید سرخ کردن را متوقف کنید و حتما توجه کنید که برای سرخ کردن سبزی ها از روغن استفاده کنید، سرخ کردن سبزی ها بدون روغن باعث سوختگی و تلخی خورشت میشود.
حتما هسته های چاغاله هارا جدا کنید که باعث تلخی خورشت خواهد شد.
در این دستور پخت از گوشت قرمز استفاده شده اما شما میتوانید به دلخواه از گوشت سفید یا گوشت ماهی ( تن ماهی گیلانی ) استفاده کنید و یا حتی این خورش خوشمزه را بدون استفاده از گوشت طبخ کنید.
7-سرو و تزیین
پیشنهاد میشود برای تزیین این غذا از چند مغز بادام خشک روی کاسه خورشت استفاده کنید تا همزمان کاسه خورشتی زیبا داشته باشید و هم از نظر طبع شناسی به وسیله این بادام ها غذایی با طبع گرم داشته باشید.
زعفران روی پلو نیز فراموش نشود که تجربه سرو پلو ایرانی با عطر دلنشین زعفران را از دست ندهید.
خورشت چغاله بادام گیلانی (یا چاقاله بادوم) یک غذای خوشمزه در فصل بهار است که به دلیل استفاده مردم شمال کشور از میوههای فصلی مانند چاغاله بادام (میوه نارس بادام) در طبخ غذا، بیشتر در شمال ایران پخته میشود. چاغاله بادام به دلیل ارزش غذایی بالایی که دارد حاوی ویتامین c ویتامین E ویتامینهای گروه B کلسیم پتاسیم منیزیم و آهن بوده و نهتنها بهصورت خورش بلکه ترشی و مربای آن نیز تهیه و استفاده میشود.
1-مواد لازم برای تهیه خورش چاغاله بادام گیلانی
500 گرم چاغاله بادام کوچک با پوست نازک
300 گرم گوشت قرمز خورشتی
2 عدد پیاز کوچک نگینی
1 عدد پیاز کوچک رنده شده
3 قاشق غذا خوری رب گوجه فرنگی
1 قاشق چای خوری نمک یا به میزان ذائقه
½ قاشق چای خوری فلفل سیاه یا به میزان ذائقه
½ قاشق چای خوری زرد چوبه
3 قاشق غذا خوری زعفران دمکرده
500 گرم سبزی تر ( 300 گرم جعفری 50 گرم نعنا 150 گرم اسفناج)
در صورتی که از سبزی خشک استفاده میکنید 150 گرم جعفری 50 گرم نعنا و 50 گرم اسفناج
شما میتوانید سبزی های تازه منجمد گیلانی - سبزی های خشک گیلانی را آنلاین خرید کنید.
3 عدد لیمو عمانی
1 قاشق غذا خوری آبلیمو
3 قاشق غذا خوری روغن مایع ( بهتر است از روغن زیتون استفاده شود)

2-مرحله آماده سازی گوشت
گوشت را آماده تفت کنید یعنی به مدت 1 الی 2 ساعت در مخلوط پیاز رنده شده مارینت یا طعم دار کنید که باعث ترد شدن گوشت میشود البته اگر زمان ندارید میتوانید این کار را انجام ندهید.
در یک قابلمه متوسط ترجیحاً قابلمه چدنی روغن را اضافه کرده و گرم کنید، پس از گرم شدن روغن پیازهای نگینی خردشده را اضافه نموده و تا زمانی که پیاز طلایی شود تفت دهید ( از سرخ شدن بیش از حد پیاز جلوگیری کنید) سپس گوشت را اضافه کرده ( قبل از اضافه کردن آب پیاز و پیاز های رنده شده که گوشت را در آن مزه دار کرده بودید تا حد ممکن جدا کنید) حرارت را کمی اضافه کرده و حدودا 7 الی 8 دقیقه گوشت را تا زمانی که رنگ آن تغییر کند به آرامی هم بزنید. اکنون زرد چوبه، رب گوجه فرنگی، نمک و فلفل را نیز اضافه کنید و تا 3 دقیقه دیگر اجازه دهید که خوب طمع دار شود و محتویات کاراملی شود.
در مرحله آخر 2 الی 3 لیوان آبجوش اضافه کنید حرارت را کم کنید و اجازه دهید گوشت ها به مدت یک ساعت مغز پخت شود.
3-مرحله سوم آماده سازی سبزی ها
تا زمانی که گوشت در حال پخت در آب می باشد به سراغ آماده سازی سبزی های خورشت بروید. سبزی هارا که قبلا خرد کرده اید در قابلمه ریخته و به وسیله روغن خوب سرخ کنید ( از سرخ شدن بی از حد سبزی خودداری کنید چون باعث از بین رفتن ارزش غذایی سبزی میشود)
اگر از سبزی خشک استفاده میکنید حتما قبل از سرخ کردن سبزی هارا 30 دقیقه در آب ولرم بخیسانید سپس آب آنرا خالی کرده و با روغن بیشتری آن را تفت دهید. شما میتوانید سبزی های خشک کاملا بهداشتی را از اینجا تهیه کنید.
4-مرحله چهارم آماده سازی چاغاله بادام ها
در این مرحله هسته داخل چاغاله بادام هارا جدا کرده و به اندازه دلخواه خرد کرده. اگر از چاغاله گوچک استفاده میکنید آنهار به دو نیم تقسیم کرده تا در خورشت شما جلوه جذابی داشته باشد و اگر از چاغاله بزرگ استفاده میکنید آنهارا به قطعات کوچک تر خرد کرده. چاغاله هارا بمدت 5 دقیقه در آب جوش بیندازید تا از تلخ شدن خورشت جلوگیری کنید. عامل دیگری که باعث تلخ شدن خورشت میشود هسته چاغاله ها می باشد که همانطور که پیش تر گفته شد آنهارا جدا کنید.
5-مرحله پنجم ترکیب مواد خورشت
ابتدا سبزی های آماده شده را به ظرف گوشت ها (قابلمه اصلی) اضافه کنید سپس چاغاله ها را نیز اضافه کنید.
3 عدد لیمو خشک به همراه 3 قاشق زعفران دمکرده را نیز در این مرحله اضافه کنید تا عصاره زعفران در کنار طعم ملسی که خورشت شما دارد عطر جذابی به غذای شما اضافه کند. دقت کنید اگر در زمان پخت گوشت ها آب خورشت بیش از حد بخار شده بود و محتوایات قابلمه خشک بود به اندازه نصف لیوان آب جوش اضافه کنید. از اضافه کردن بیش از حد آب در این مرحله خود داری کنید که باعث آبکی شدن خورشت میشود.
6-نکات تکمیلی
سبزی این خورشت شباهت زیادی به خورش کرفس دارد اما نیازی نیست که حتما سبزی ها را تا مرز سیاه شدن سرخ کنید پس از تیره شده رنگ سبزی ها میتوانید فراید سرخ کردن را متوقف کنید و حتما توجه کنید که برای سرخ کردن سبزی ها از روغن استفاده کنید، سرخ کردن سبزی ها بدون روغن باعث سوختگی و تلخی خورشت میشود.
حتما هسته های چاغاله هارا جدا کنید که باعث تلخی خورشت خواهد شد.
در این دستور پخت از گوشت قرمز استفاده شده اما شما میتوانید به دلخواه از گوشت سفید یا گوشت ماهی ( تن ماهی گیلانی ) استفاده کنید و یا حتی این خورش خوشمزه را بدون استفاده از گوشت طبخ کنید.
7-سرو و تزیین
پیشنهاد میشود برای تزیین این غذا از چند مغز بادام خشک روی کاسه خورشت استفاده کنید تا همزمان کاسه خورشتی زیبا داشته باشید و هم از نظر طبع شناسی به وسیله این بادام ها غذایی با طبع گرم داشته باشید.
زعفران روی پلو نیز فراموش نشود که تجربه سرو پلو ایرانی با عطر دلنشین زعفران را از دست ندهید.