سلام به دوستای گلم 🌷 من همیشه عاشق پختن کیک و شیرینی بودم، مخصوصاً اونهایی که یه کم متفاوتن. امروز میخوام براتون درباره یه کیک خوشمزه، سالم و خاص حرف بزنم: کیک شکلاتی با آرد برنج. اگه دنبال یه گزینهی بدون گلوتن، سبک و خوشمزهاید، حتماً تا آخر این مطلب با من بمونین.

قطعا آرد برنج خانگی عطر بهتر و بیشتری دارد و یا شاید به آرد برنج های موجود در بازار علاقه ای نداشته باشید و یا به یک آرد برنج با برند معتبر دسترسی نداشته باشید پس بهتره طرز تهیه آرد برنج رو قبل از تهیه کیک با آرد برنج بیاموزید. این کار در خانه کار سادهایه اما فقط به برنج خام و کمی حوصله نیاز داره. در ادامه مراحل دقیق و نکات مهمش رو براتون توضیح میدم:
برای گرفتن رطوبت بیشتر، میتونی برنج رو روی یک پارچه تمیز پهن کنی و بذاری کمی هوا بخوره ولی کامل خشک نشه.
از آسیابهای خشککننده مثل آسیاب قهوه یا آسیاب ادویه هم میتونی استفاده کنی.
پودر کاکائو: ⅓ پیمانه
تخممرغ: ۳ عدد
شکر: ¾ پیمانه
روغن مایع: ½ پیمانه
شیر یا شیر گیاهی: ½ پیمانه
بیکینگپودر: ۱/۵ قاشق چایخوری
وانیل: ½ قاشق چایخوری
نمک: یه پنس (خیلی کم)
شکلات چیپسی (اختیاری): ¼ پیمانهدقت کنید اقبل از انجام مراحل آرد برنج رو حتماً چند بار با الک ریز الک کن که کیکت لطیف شه اگر کیک شیرین دوست داری میتونی شکر رو بیشتر و اگرم کیک با شیرینی کم دوست داری میتونی شکر رو کم کنی، مقدار اعلام شده اندازه معمولیه.
2. تخممرغها، شکر و وانیل رو با همزن ۵ دقیقه بزن تا پفدار و روشن شه. این مرحله خیلی مهمه چون اگر خوب پف دار نشه بافت خوبی نخواهی داشت.
3. روغن و شیر رو اضافه کن و ۳۰ ثانیه دیگه هم بزن.
4. آرد برنج، پودر کاکائو، بیکینگپودر و نمک رو مجدد با هم الک کن. تا هم خوب هم بخوره هم خیالت از تکه های درشت راحت بشه.
5. در این مرحله مواد الک شده رو کمکم به مواد مایع اضافه کن و با لیسک هم بزن تا یکنواخت شه.
6. اگه خواستی شکلات چیپسی هم بریز. میتونی از شکلات چیپسی در هرجایی از کیکت استفاده کنی واقعا عالی میشه.
7. حالا وقتشه که مایه رو توی قالب چربشده بریزی و آماده پختنش کنی.
8. بعد از اینکه مواد در قالب ساکن شد اونو توی فر بزار و تا حدود ۳۵ الی ۴۰ دقیقه بپز، اگه کیکت ترک خورد، نگران نباش؛ چون پف کرده و این خوبه.
9. با خلال چوبی تست کن، اگه تمیز دراومد، کیکت آمادهست! برای این کار یک عدد خلال چوبی رو در کیک فرو کن و سپش در بیار اگر چیزی از مایع کیک روی خلال چسبیده بود یعنی هنوز آماده نشده.
خب حالا که کیک خوشمزهمون با آرد برنج آماده شد، نوبت میرسه به قسمت جذاب ماجرا: تزیین کیک!
اگه فکر میکنی تزیین فقط کار قنادهای حرفهایه، باید بگم اصلاً اینطور نیست. من خودم همیشه با چیزایی ساده ولی خلاقانه، کیکهام رو خوشگل میکنم، حتی بدون ماسوره و ابزار خاص.
سریعترین روش! فقط یه الک کوچیک بردار، پودر قند یا کاکائو رو روش بریز و با یه شابلون ساده (قلب، برگ، ستاره) روی کیک بپاش. قشنگ و کلاسیک.
گاناش یه کرم شکلاتی براقه که خیلی راحت درست میشه:
نصف پیمانه خامه صبحانه رو گرم کن (جوش نیاد).
۱۰۰ گرم شکلات تختهای بریز توش، هم بزن تا آب شه.
بذار کمی خنک شه و بعد با قاشق یا کاردک بریز روی کیکت.
این یه انتخاب عالی برای تزیین کیک شکلاتی بدون گلوتنه!
توتفرنگی، تمشک، زغالاخته یا حتی برش موز و پرتقال. کنار شکلات، یه تضاد خوشمزه و قشنگ میسازه.
اگه کیکت رو بخوای مجلسیتر کنی، خامه بزن! میتونی با قیف و ماسوره فرمهای گلدار درست کنی یا فقط یه لایه نازک روی کل کیک بزنی.
روی گاناش یا خامه، شکلات رنده کن یا از شکلات چیپسی استفاده کن. خوشگلش میکنه و بچهها عاشقشن!
پودر پسته، خلال بادام، گردوی خرد شده یا ترکیبشون رو بریز روی گاناش یا خامه. هم خوشگل میشه هم خوشمزه.
اگه حوصله نداری یا ابزار نداری، کیک رو با مقداری پودر قند و چند تا گل طبیعی خوراکی تزیین کن؛ ساده ولی شیک.
کیک آرد برنج چون بافت لطیفی داره، بهتره قبل از تزیین بذاری کامل خنک شه تا خامه یا شکلات روش آب نشه.
برای بچهها: شکلاتهای رنگی، اسمارتیز، بیسکوییت پودر شده یا حتی مارشملو بریز روی کیک! یه عالمه ذوق و انرژی میگیرن.
تاریخچه کیک با آرد برنج؛ از کرمانشاه تا کیوتو
توی ایران خودمون، آرد برنج بیشتر بخاطر نون برنجی معروفه همون شیرینی خوشعطر کرمانشاهی که توی عیدها و نذریها استفاده میشه. در گذشته، خانمهای با سلیقهی ایرانی آرد برنج رو خودشون توی خونه تهیه میکردن و ازش نون و شیرینیهای سنتی درست میکردن. الان من در کنار دستور تهیه کیک شکلاتی برنجی دستور تهیه آرد برنج خانگی رو هم بهتون آموزش میدم. تمدن تهیه کیک با آرد برنج فقط به ایران باستان برنمیگرده بلکه درآسیا شرقی مخصوصاً ژاپن، چین و کره از هزار سال پیش با برنج کیک درست میکردن. مثلاً ژاپنیها موچی درست میکنن، چینیها نینگائو و کرهایها هم تُک (tteok). همهشون هم توی مراسمها و جشنها مصرف میشن. با تغییرات فرهنگی رشد سطح علمی مردم ایران نیز به تغذیه سالمتر علاقمند شده اند و آرد برنج داره جای خودش رو توی پخت کیکهای جدید باز میکنه. مخصوصاً برای کسایی که نمیتونن گلوتن بخورن یا دنبال یه کیک متفاوت هستن.چرا کیک با آرد برنج؟
اول از همه به خاطر اینکه آرد برنج گلتون نداره، بعضی از افراد هستن که به گلتون حساسیت دارن که نمیتونن آرد گندم مصرف کنن مثلا مثل کسایی که بیماری سلیاک دارن با این حال کیک با آرد برنج یه نعمت بزرگ برای این افراده که از لذت خوردن یه شرینی بدون استرس بی بهره نباشن. دوما سبک بودن آرد برنجه که خیلی راحت تر از گندم هضم میشه پس برای افرادی که گوارش حساس دارد یا کودکانی که هنوز با هضم با غذا های حساس و آرد گندم مشکل دارن مناسبه. سوما آرد برنج طعم خنثی داره و به راحتی با بقیه طعم ها ترکیب میشه، این یعنی وقتی طعم پرتقال بهش اضافه میکنید کیک شما نسبت به یک کیک گندمی پرتقالی طعم قابل توجه تری از پرتقال به خود میگیرد. این ها همه مزایا اصلی آرد برنج است اما دلایل دیگری از جمله بافت لطیف تر و تردی بیشتر نیز وجود دارد.تهیه آرد برنج خونگی

قطعا آرد برنج خانگی عطر بهتر و بیشتری دارد و یا شاید به آرد برنج های موجود در بازار علاقه ای نداشته باشید و یا به یک آرد برنج با برند معتبر دسترسی نداشته باشید پس بهتره طرز تهیه آرد برنج رو قبل از تهیه کیک با آرد برنج بیاموزید. این کار در خانه کار سادهایه اما فقط به برنج خام و کمی حوصله نیاز داره. در ادامه مراحل دقیق و نکات مهمش رو براتون توضیح میدم:
۱. برنج
انتخاب نوع برنجبرای آرد برنج لطیفتر (مثلاً برای شیرینیپزی)، از برنج نیمدونه یا شکسته استفاده کنید. و توجه کنید که اگر برنج ایرانی باشه آرد معطرتر میشه؛ اما در کل برنج خارجی هم برای این کار مناسبه.۲. شستن
اولا باید نشاسته سطحی برنج رو بشورید برای این کار برنج رو چند بار با آب سرد بشورید تا آب شفاف بشه و نشاستهی سطحی از بین بره این کار باعث میشه آرد تمیزتر و لطیفتری داشته باشی.۳. خیساندن برنج
برنج شستهشده رو ۶ تا ۱۲ ساعت توی آب سرد بخیسانید. (معمولاً یک شب کافیـه) این مرحله باعث آسونتر شدن آسیاب و لطافت بیشتر آرد میشه.۴. آبگیری
بعد از خیساندن، برنج رو داخل آبکش بریزید و بذارید ۱۵ تا ۳۰ دقیقه بمونه تا آب اضافیش بره.برای گرفتن رطوبت بیشتر، میتونی برنج رو روی یک پارچه تمیز پهن کنی و بذاری کمی هوا بخوره ولی کامل خشک نشه.
۵. آسیاب کردن
برنج نیمهمرطوب رو کمکم داخل آسیاب برقی بریز و چند مرحله پالس کن تا به آرد تبدیل بشه.از آسیابهای خشککننده مثل آسیاب قهوه یا آسیاب ادویه هم میتونی استفاده کنی.
۶. الک کردن
آرد بهدستاومده رو با الک ریز الک کنید تا ذرات درشت جدا بشن قطعا مقداری برنج درشت در الک باقیمیماند که باید اون هارو دوباره آسیاب کنید و باز هم الک کنید.۷. خشک کردن
نهاییآرد رو روی یک سینی یا پارچه تمیز پهن کن و بذار چند ساعت درهوای آزاد یا آفتاب ملایم خشک بشه، حالا آرد برنج خانگی شما آماده است.طرز تهیه کیک شکلاتی با آرد برنج (بدون گلوتن)
مواد لازم:
آرد برنج: ۱ پیمانهپودر کاکائو: ⅓ پیمانه
تخممرغ: ۳ عدد
شکر: ¾ پیمانه
روغن مایع: ½ پیمانه
شیر یا شیر گیاهی: ½ پیمانه
بیکینگپودر: ۱/۵ قاشق چایخوری
وانیل: ½ قاشق چایخوری
نمک: یه پنس (خیلی کم)
شکلات چیپسی (اختیاری): ¼ پیمانهدقت کنید اقبل از انجام مراحل آرد برنج رو حتماً چند بار با الک ریز الک کن که کیکت لطیف شه اگر کیک شیرین دوست داری میتونی شکر رو بیشتر و اگرم کیک با شیرینی کم دوست داری میتونی شکر رو کم کنی، مقدار اعلام شده اندازه معمولیه.

مراحل:
1. فر رو روی ۱۷۵ درجه سانتیگراد روشن کن. دقت کن که از حدود 15 دقیقه قبل این کارو انجام بدید تا دمای فر یکنواخت بشه. در غیر این صورت کیک شما یا به صورت گنبدی پف کرده و یا به صورت دره ای در وسط آن فرو میرود. ( به صورت یکنواخت پخته نمیشود)2. تخممرغها، شکر و وانیل رو با همزن ۵ دقیقه بزن تا پفدار و روشن شه. این مرحله خیلی مهمه چون اگر خوب پف دار نشه بافت خوبی نخواهی داشت.
3. روغن و شیر رو اضافه کن و ۳۰ ثانیه دیگه هم بزن.
4. آرد برنج، پودر کاکائو، بیکینگپودر و نمک رو مجدد با هم الک کن. تا هم خوب هم بخوره هم خیالت از تکه های درشت راحت بشه.
5. در این مرحله مواد الک شده رو کمکم به مواد مایع اضافه کن و با لیسک هم بزن تا یکنواخت شه.
6. اگه خواستی شکلات چیپسی هم بریز. میتونی از شکلات چیپسی در هرجایی از کیکت استفاده کنی واقعا عالی میشه.
7. حالا وقتشه که مایه رو توی قالب چربشده بریزی و آماده پختنش کنی.
8. بعد از اینکه مواد در قالب ساکن شد اونو توی فر بزار و تا حدود ۳۵ الی ۴۰ دقیقه بپز، اگه کیکت ترک خورد، نگران نباش؛ چون پف کرده و این خوبه.
9. با خلال چوبی تست کن، اگه تمیز دراومد، کیکت آمادهست! برای این کار یک عدد خلال چوبی رو در کیک فرو کن و سپش در بیار اگر چیزی از مایع کیک روی خلال چسبیده بود یعنی هنوز آماده نشده.
نکات طلایی:
- شکلات چیپسی رو کمی آردی کن تا ته قالب نره
- قالب رو بیش از حد پر نکن؛ مایه باید دو سوم قالب باشه
- سعی کن کیک رو زیاد نگه نداری و طی یک روز مصرف کن
- بجز شکلات میتونی از طعم دهنده های دیگه مثل وانیل، یا میوه ها استفاده کنید (عالی میشه)
تزیین کیک شکلاتی با آرد برنج؛ ساده، زیبا و دلبر!
خب حالا که کیک خوشمزهمون با آرد برنج آماده شد، نوبت میرسه به قسمت جذاب ماجرا: تزیین کیک!
اگه فکر میکنی تزیین فقط کار قنادهای حرفهایه، باید بگم اصلاً اینطور نیست. من خودم همیشه با چیزایی ساده ولی خلاقانه، کیکهام رو خوشگل میکنم، حتی بدون ماسوره و ابزار خاص.
ایدههای ساده برای تزیین کیک شکلاتی با آرد برنج:
۱. پودر قند و الک:
سریعترین روش! فقط یه الک کوچیک بردار، پودر قند یا کاکائو رو روش بریز و با یه شابلون ساده (قلب، برگ، ستاره) روی کیک بپاش. قشنگ و کلاسیک.
۲. گاناش شکلاتی (برای عاشقای شکلات):
گاناش یه کرم شکلاتی براقه که خیلی راحت درست میشه:
نصف پیمانه خامه صبحانه رو گرم کن (جوش نیاد).
۱۰۰ گرم شکلات تختهای بریز توش، هم بزن تا آب شه.
بذار کمی خنک شه و بعد با قاشق یا کاردک بریز روی کیکت.
این یه انتخاب عالی برای تزیین کیک شکلاتی بدون گلوتنه!
۳. میوههای تازه:
توتفرنگی، تمشک، زغالاخته یا حتی برش موز و پرتقال. کنار شکلات، یه تضاد خوشمزه و قشنگ میسازه.
۴. خامه فرمگرفته:
اگه کیکت رو بخوای مجلسیتر کنی، خامه بزن! میتونی با قیف و ماسوره فرمهای گلدار درست کنی یا فقط یه لایه نازک روی کل کیک بزنی.
۵. شکلات رندهشده یا چیپسی:
روی گاناش یا خامه، شکلات رنده کن یا از شکلات چیپسی استفاده کن. خوشگلش میکنه و بچهها عاشقشن!
۶. مغزها:
پودر پسته، خلال بادام، گردوی خرد شده یا ترکیبشون رو بریز روی گاناش یا خامه. هم خوشگل میشه هم خوشمزه.
✨ ترفندهای من برای تزیین راحت ولی خاص:
اگه حوصله نداری یا ابزار نداری، کیک رو با مقداری پودر قند و چند تا گل طبیعی خوراکی تزیین کن؛ ساده ولی شیک.
کیک آرد برنج چون بافت لطیفی داره، بهتره قبل از تزیین بذاری کامل خنک شه تا خامه یا شکلات روش آب نشه.
برای بچهها: شکلاتهای رنگی، اسمارتیز، بیسکوییت پودر شده یا حتی مارشملو بریز روی کیک! یه عالمه ذوق و انرژی میگیرن.