بلاگ

قلیه ماهی با ماهی شمال؟ بررسی تفاوت ها

اگر به قلیه ماهی فکر کنیم، بیشتر اوقات ذهنمون به سمت قلیه ماهی جنوبی میره. این غذا با ماهی‌هایی مثل سنگسر یا هوور درست میشه که مزه‌ای چرب و تند دارن. ولی وقتی میایم به قلیه ماهی شمالی فکر کنیم، متوجه می‌شیم که اینجا داستان یه جور دیگه‌اس. در شمال کشور، قلیه ماهی معمولاً با ماهی‌هایی مثل ماهی سفید یا قزل‌آلا درست میشه. ماهی‌های شمالی خیلی طعم ملایم‌تری دارن و به همین دلیل قلیه ماهی شمالی خیلی تند نیست. در کنار این، سبزیجاتی مثل شوید و گشنیز بهش اضافه میشه که باعث میشه طعم غذا خیلی معطر و خاص بشه. این دو نوع قلیه ماهی از نظر مواد اولیه و طعم کاملاً متفاوتن، و این تفاوت‌ها باعث میشه که تجربه هرکدوم منحصر به فرد باشه.

اصالت قلیه ماهی جنوبیه یا شمالی؟

درسته که قلیه ماهی امروز در خیلی از مناطق ایران شناخته شده و پخته میشه، اما اصالت این غذا قطعاً به جنوب ایران برمی‌گرده. قلیه ماهی از خلیج فارس شروع شده و به شهرهای جنوبی مثل بوشهر، هرمزگان و خوزستان نسبت داده میشه. در این مناطق، ماهی‌های چرب و خوش‌طعم خلیج فارس که طعم خاصی دارن، جزو مواد اصلی این غذا هستن. اما در شمال هم قلیه ماهی وجود داره، که شاید طعمش متفاوت باشه به دلیل تفاوت در نوع ماهی و سبزیجات.  در ادامه یه خاطره جذاب از قیله جنوب و سفرم به بوشهر براتون تعریف میکنم.

ما همیشه در کنار دریا زندگی کرده‌ایم، دریای انزلی. آوای امواج دریا و بوی شرجی هوا، بخشی از زندگی من بود. یکی از لذت‌های همیشگی‌ام خوردن قلیه ماهی بود، اما نه هر قلیه ماهی، قلیه ماهی گیلانی با ماهی‌های سفید و قزل‌آلا، همراه با سبزیجات تازه و معطر که طعم ملایم و دلنشینی داشت. همیشه فکر می‌کردم که طعم قلیه ماهی دیگر مناطق باید همانند طعم غذای خودمان باشد، اما هیچ‌وقت نخواستم بپذیرم که تفاوت‌ها می‌تواند طعمی این‌چنین عمیق و جذاب داشته باشد.

3 سال پیش زمستان با دخترم لیلا و خواهرم سارا به بوشهر سفر کردیم. مهمان یک خانواده خونگرم بوشهری شدیم که با آغوش باز پذیرای ما بودند. خانه‌شان پر از صمیمیت و صدای خنده بود. روزی از روزها، وقتی به بازار رفتیم و ماهی تازه خریدیم، به خانه برگشتیم تا قلیه ماهی درست کنیم. ما که اهل گیلان بودیم، گمان می‌کردیم که قلیه ماهی بوشهری‌ها هم باید مثل قلیه ما باشد، فقط با ماهی‌های تازه‌تر. اما در خانه بوشهری‌ها، وقتی زودتر از همه به آشپزخانه رسیدم و بوی ادویه‌های خاصی که از قابلمه بلند می‌شد، احساس کردم که با یک تجربه متفاوت روبرو می‌شوم.
امید، صاحب‌خانه، وقتی دید من در آشپزخانه ایستاده‌ام و با دقت به ترکیب ادویه‌ها نگاه می‌کنم، با لبخند گفت: "باید قلیه ماهی رو با طعم خاص خودمون درست کنیم. این غذا باید پر از ادویه باشه، باید طعمش تند و پر انرژی باشه!"
پسر بزرگ‌ ترشان، فرهاد، با شور و شوق گفت: "قلیه ماهی بوشهری باید خیلی تند باشه، تا بدن رو گرم کنه." در دل خودم گفتم: "چطور ممکنه قلیه ماهی اینقدر تند باشه؟" اما من هم به عنوان مهمان، نمی‌توانستم چیزی بگویم.
همه در کنار هم در آشپزخانه جمع شدیم. ماهی‌ها به دقت تمیز شدند و ادویه‌های تند و فلفل قرمز اضافه شد. در کنار هم و با هم‌افزایی انرژی، قلیه ماهی بوشهری به شکلی متفاوت از آنچه که من همیشه می‌شناختم، شکل گرفت. وقتی غذا آماده شد، نه تنها چشمم پر از رنگ‌های زرد و قرمز شد، بلکه بوی تند و گرم آن هم کاملاً حس شد. از آنجا که به‌طور غریزی به قلیه ماهی‌های خودمان علاقه داشتم، یک لحظه احساس کردم که طعم تند این غذا برایم غریب است.

قلیه-ماهی-جنوبی-با-ماهی-سنگسر-و-ادویه‌های-تند

اما وقتی اولین قاشق از قلیه ماهی بوشهری را چشیدم، انگار تمام دنیا را از دست داده بودم. طعمی عمیق و پیچیده که تا آن روز تجربه نکرده بودم. کمی تند، کمی چرب، و به طور عجیبی دلپذیر. طعم ماهی با ادویه‌های خاص و سبزی‌های محلی بوشهر در دل هم گم می‌شدند. فرهاد که مرا در سکوت دید، با خنده گفت: "همیشه می‌گفتم قلیه ماهی واقعی همین‌طوره."
دخترم لیلا با دقت به چهره‌ام نگاه کرد و گفت: "مامان، این خیلی متفاوت بود. به نظر میاد قلیه ماهی بوشهری‌ها خیلی جذاب‌تر از قلیه ماست." خواهرم سارا هم با لذت خوردن اولین لقمه‌ها گفت: "یعنی ما هر چی تا حالا از قلیه ماهی خوردیم، نمی‌دونستیم چقدر می‌تونیم از طعم‌های مختلف لذت ببریم."
بعد از صرف غذا، همه‌مان نشستیم و صحبت کردیم. آن شب، وقتی برای خواب به رختخواب رفتم، هنوز طعم قلیه ماهی بوشهری در دهانم بود. آن‌طور که فرهاد گفته بود، قلیه ماهی با ادویه‌های تند و طعم خاص خودش یک دنیای جدید از مزه‌ها را به من معرفی کرد. درست در همان لحظه بود که فهمیدم تفاوت‌های غذایی به اندازه تفاوت‌های فرهنگی می‌تواند زیبایی داشته باشد. هر منطقه طعم خاص خودش را دارد و این طعم‌ها به تاریخ، فرهنگ و انسان‌های آن منطقه وابسته‌اند.
  ما قبلا طرز تهیه کامل قلیه ماهی جنوبی رو براتون نوشتیم، بخوانید تهیه کنید و لذت ببرید.

تهیه قلیه ماهی در شمال رواج دارد؟

بله، قلیه ماهی در شمال کشور هم خیلی رواج داره و در بسیاری از خانه‌ها و رستوران‌ها تهیه میشه. البته این نسخه از قلیه ماهی، بیشتر با ماهی‌هایی مثل ماهی سفید یا قزل‌آلا درست میشه که به دلیل ماهی‌های سردآبی و سبزیجات معطر شمال، طعمش خیلی لطیف‌تر و ملایم‌تر از نسخه جنوبی میشه. در گیلان و مازندران، این غذا معمولاً با برنج کته سرو میشه و در کنار غذاهای دیگر مثل مرغ ترش و فسنجان قرار می‌گیره. بنابراین، قلیه ماهی در شمال هم جزو غذاهای محبوب و سنتی است. طبق گفته وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی نیز قلیه ماهی به عنوان یک غذای ملی جنوب کشور معرفی شده است.

چرا قلیه ماهی جنوبی با قلیه ماهی شمالی فرق دارد؟

در واقع، تفاوت اصلی بین قلیه ماهی شمالی و جنوبی به نوع ماهی و مواد تشکیل‌دهنده‌ی هر غذا برمی‌گرده. قلیه ماهی جنوبی به دلیل استفاده از ماهی‌های چرب و خوشمزه خلیج فارس (مثل سنگسر و هوور) طعم خیلی غنی و پرادویه‌تری داره. علاوه بر این، در قلیه ماهی جنوبی از سبزی‌هایی مثل شنبلیله و گشنیز استفاده میشه که طعم خیلی خاصی به غذا میده. در حالی که قلیه ماهی شمالی بیشتر با ماهی‌های سردآبی مثل ماهی سفید و قزل‌آلا تهیه میشه و سبزیجات معطر مثل گشنیز و شوید بهش اضافه میشه که طعم ملایم‌تری به غذا میده. این تفاوت‌ها باعث میشه که قلیه ماهی شمالی سبکی نرم‌تر و خوشمزه‌تر داشته باشه.

در جنوب و شمال قلیه با چه ماهی‌ای درست میشه؟

در جنوب ایران، قلیه ماهی با ماهی‌هایی مثل سنگسر، هوور و ماهی‌های دیگر از خلیج فارس تهیه میشه. این ماهی‌ها بسیار چرب و خوش‌طعم هستن و به همین دلیل قلیه ماهی جنوبی خیلی مزه‌ای پرادویه و چرب داره. در شمال ایران اما، بیشتر از ماهی‌های سردآبی مثل ماهی سفید، ماهی قزل‌آلا و یا ماهی آزاد استفاده میشه. این ماهی‌ها معمولاً طعم ملایم‌تری دارن و به همین دلیل قلیه ماهی شمالی نه خیلی چربه و نه خیلی تند، بلکه طعمی سبک‌تر و خوشمزه‌تر داره. این تفاوت در نوع ماهی‌ها باعث میشه که هر دو قلیه ماهی طعم متفاوتی داشته باشن. البته بهترین ماهی ها برای قلیه ماهی شامل موارد متنوعی هستن که در مطلب بهترین ماهی‌ها برای قلیه ماهی | انتخاب ماهی عالی برای طعمی بی‌نظیر کامل بررسی شده است.

سبزی قلیه در جنوب و شمال شامل چه سبزی‌هاییست؟

سبزی‌هایی که در قلیه ماهی استفاده میشه، بسته به منطقه تغییر می‌کنه. در جنوب، معمولاً از سبزی‌هایی مثل گشنیز و شنبلیله برای طعم‌دهی به قلیه ماهی استفاده میشه. شنبلیله به قلیه ماهی طعم خاص و خوشمزه‌ای میده که هیچ غذایی مثل اون نمیتونه داشته باشه. در شمال هم، از سبزی‌هایی مثل گشنیز، شوید و تره استفاده میشه که طعم‌های معطر و سبزتر به قلیه ماهی می‌دهند. این سبزی‌ها معمولاً باعث میشن قلیه ماهی شمالی طعمی ملایم و سبک‌تر داشته باشه. برای اطلاع دقیق از جزئیات میتونید مطلب سبزیجات قلیه ماهی شامل چه سبزی‌هایی است؟ را بخوانید.

طعم قلیه شمالی و جنوبی چه تفاوتی دارد؟ قلیه شمالی هم مانند قلیه جنوب تند است؟

قلیه ماهی جنوبی معمولاً به دلیل استفاده از ادویه‌جات تند و فلفل قرمز، طعمی پرادویه و تند داره. این ویژگی قلیه ماهی جنوبی رو از قلیه ماهی شمالی جدا می‌کنه. در حالی که قلیه ماهی شمالی به دلیل استفاده از سبزیجات معطر مثل شوید و گشنیز، طعمی سبزتر و لطیف‌تر داره. در قلیه ماهی شمالی، خیلی خبری از تند بودن نیست و طعم ماهی و سبزیجات بیشتر به چشم میاد. البته این به سلیقه فرد بستگی داره، بعضی‌ها ممکنه با کمی فلفل، قلیه ماهی شمالی رو تندتر کنن.

قلیه ماهی شمالی را با چه چیزی باید سرو کرد؟

قلیه ماهی شمالی معمولاً با برنج کته سرو میشه. برنج کته طعم قلیه ماهی رو به خوبی تکمیل می‌کنه و اجازه میده که طعم‌ها به طور کامل توی دهان پخش بشن. البته در بعضی از مناطق، قلیه ماهی شمالی رو با نان هم سرو می‌کنن، به‌ویژه زمانی که غذا به صورت سبک‌تر و راحت‌تر میل میشه. همچنین، سبزی خوردن و ترشی می‌تونه این غذا رو بیشتر خوشمزه کنه و طعمش رو تازه‌تر و دلچسب‌تر کنه.

آیا قلیه ماهی غذایی رژیمی است؟

قلیه ماهی به دلیل استفاده از ماهی‌های چرب و روغن در پخت، به‌طور کلی یک غذای پرچرب و کالری‌دار محسوب میشه. بنابراین، اگه بخواید رژیم خاصی داشته باشید یا مراقب وزن خود هستید، بهتره مصرفش رو محدود کنید. البته ماهی منبع خوبی از پروتئین و امگا ۳ هست، بنابراین می‌تونه در حد اعتدال جزء یک رژیم غذایی سالم قرار بگیره. اما اگر قصد لاغری دارید، بهتره از قلیه ماهی به‌عنوان یک غذای خوشمزه برای زمان‌های خاص استفاده کنید.

سوالات متداول

قلیه ماهی جنوبی را با چه نوع ماهی‌هایی می‌توان درست کرد؟

معمولاً برای قلیه ماهی جنوبی از ماهی‌های چرب و خوشمزه مثل سنگسر، هوور و یا ماهی‌های خلیج فارس استفاده می‌شود. این ماهی‌ها طعم قلیه ماهی را غنی‌تر و پرچرب‌تر می‌کنند.

آیا می‌توان قلیه ماهی را بدون استفاده از ادویه‌جات تند درست کرد؟

بله، اگر تمایل به طعم ملایم‌تری دارید، می‌توانید از مقدار کمتری فلفل قرمز و ادویه‌های تند استفاده کنید و طعم غذا را طبق ذائقه خود تنظیم کنید.

چه سبزی‌هایی برای قلیه ماهی می‌توان استفاده کرد؟

علاوه بر گشنیز و شوید، می‌توان از سبزیجات محلی دیگر مثل تره و حتی جعفری برای طعم‌دهی به قلیه ماهی استفاده کرد.

آیا می‌توان قلیه ماهی را به صورت گیاهی درست کرد؟

بله، با استفاده از پروتئین‌های گیاهی مثل توفو یا قارچ می‌توان نسخه گیاهی قلیه ماهی را تهیه کرد که طعم مشابهی به غذا می‌دهد.

آیا قلیه ماهی برای افرادی که به ادویه حساسیت دارند مناسب است؟

برای افرادی که به ادویه‌جات حساسیت دارند، بهتر است مقدار فلفل و ادویه‌ها را کم کرده و از سبزیجات معطر و طعمی ملایم‌تر استفاده کنند.

آیا قلیه ماهی را می‌توان در فر پخت؟

معمولاً قلیه ماهی روی اجاق گاز پخته می‌شود تا طعم مواد به خوبی با هم ترکیب شود، اما در صورت تمایل می‌توان آن را در فر نیز پخت.

چگونه می‌توان قلیه ماهی را در حجم زیاد تهیه کرد؟

برای تهیه قلیه ماهی در حجم زیاد، کافی است مقادیر مواد اولیه را به نسبت افزایش دهید و از قابلمه‌های بزرگ‌تر استفاده کنید.

آیا می‌توان قلیه ماهی را در طعم‌های مختلف سرو کرد؟

بله، می‌توان قلیه ماهی را با طعم‌های متفاوت مانند طعم ترش (با استفاده از لیمو) یا شیرین (با اضافه کردن خرما) سرو کرد.

 اگر به غذاهای ایرانی علاقه‌مندید، دستور پخت فسنجان گیلانی را هم مطالعه کنید.
 


 

 


  1         2         3         4         5      

+