جنگ این دوتا خورشت، یه چیز جدیه. نه فقط سر طعم و مزه، بلکه توی سبک زندگی، انتخاب مواد، روش پخت، حتی فرهنگ شهری و خانوادگی! بیاید با هم وارد این دوئل خوشمزه بشیم و ببینیم کی دست بالا رو داره!
ریشهها و داستان هر کدوم
قورمهسبزی، افسانهای از دل جنوب و مرکز ایران
قورمهسبزی از غذاهای اصیل ایرانیه که تقریباً تو کل کشور پخته میشه، ولی سبک اصلیش رو معمولاً به نواحی مرکزی و جنوب غربی نسبت میدن، مثل خوزستان و اصفهان.این خورشت قدیمی ترکیبیه از سبزیهای معطر، گوشت، لوبیا و لیمو عمانی. تو قدیم، سبزی رو روی آتش یا با دنبه حسابی سرخ میکردن. یه غذا که میتونه هم اشرافی باشه، هم مردمی.
قیمه، نجیبزادهای خوشرنگ از دل آشپزخانه ایرانی
قیمه هم از قدیم تو سفرههای ایرانی بوده. با لپه، گوشت و رب گوجه درست میشه و ته رنگ و لعاب قرمز و طلاییش همه رو گرسنه میکنه.خیلیا میگن قیمه یه غذای مناسب مراسم و عزاداریه، چون سبکتره و راحتتر درست میشه برای جمعیت زیاد. ولی واقعیت اینه که یه قیمه خوشدست با سیبزمینی سرخکرده داغ، میتونه دل هر کسی رو ببره.
مواد اولیه – جادوی خوشمزگی از چی میاد؟
مواد قورمهسبزی:
سبزی مخصوص (جعفری، گشنیز، شنبلیله، اسفناج و تره)لوبیا (چیتی یا قرمز یا چشمبلبلی بسته به سلیقه)
گوشت گوسفند یا گوساله
لیمو عمانی
پیاز، زردچوبه، نمکسبزیهای سرخشده با روغن و صبر، قلب این غذا هستن. شنبلیلهاش اگه زیاد بشه، تلخ میشه. اگه کم بشه، اون عطر معروفش از دست میره.
مواد قیمه:
گوشت خورشتیلپه
پیاز
رب گوجهفرنگی
دارچین، نمک، فلفل، زردچوبه
سیبزمینی (برای تزئین)قیمه با لپه خوشخوراک و رب گوجهای که باید تا روغنانداختن تفت بخوره، یه ترکیب دوستداشتنیه. اضافهکردن دارچین تهمزهای خوشبو بهش میده که خورشت رو مجلسیتر میکنه.
نبرد روش پخت – کدوم سختتره؟ کدوم خوشخوراکتر؟
قورمهسبزی:
نیاز به زمان داره؛ از خرد کردن سبزی تا سرخکردن درستشلوبیا باید جداگانه پخته بشه
گوشت باید آرومآروم بپزه
لیمو عمانی باید تلخیگیری بشه
پخت قورمهسبزی خورشتیه که صبر میطلبه. اگه عجله کنی، یه چیز بیمزه و آبکی تحویل میگیری. ولی اگه بذاری خوب جا بیفته، تبدیل میشه به بمب عطر و طعم!
قیمه:
لپه باید از قبل خیس بخوره تا نرم بشهرب باید خوب تفت داده بشه
گوشت و لپه باید همزمان جا بیفتن
سیبزمینیهای خلالی باید سرخ بشن
پخت قیمه هم ساده نیست ولی نسبت به قورمهسبزی زمان کمتری میبره. اگرچه... یه قیمهی خفن باید غلیظ باشه، لپهها وا نره و سیبزمینیها تُرد باشن!
ارزش غذایی – کدوم سالمتره؟
قورمهسبزی:
بهخاطر سبزیهای پختهشده و استفاده از لیمو عمانی، یه غذای نسبتاً سبک و فیبرداره. اگه روغن زیاد به کار نره، حتی برای رژیم غذایی هم میتونه مناسب باشه. لوبیا در قورمه سبزی منبع پروتئین گیاهی و فیبره. اما باید حواست به نفخش باشه و حتماً خوب خیس بخوره و پخته بشه.قیمه:
لپه سرشار از پروتئینه، ولی اگه خوب نپزه یا زیاد خورده بشه، ممکنه گوارش رو کمی اذیت کنه. رب گوجهفرنگی باعث بالا رفتن اسیدیته غذا میشه، ولی اگه کمچرب باشه، غذای سالم و سبکیه. قیمه یه گزینه خوب برای وعده ناهاره.نکته: هر دو خورشت اگه با گوشت کمچرب، روغن متعادل و برنج قهوهای سرو بشن، بهراحتی تو یه رژیم غذایی سالم جا میگیرن.
سبکها و تفاوتهای منطقهای
قورمهسبزی:
تو خوزستان با لوبیا چیتی یا چشمبلبلی درست میکنن.تو تهران معمولاً لوبیا قرمز استفاده میشه.
بعضیها سبزی رو خیلی تیره و سوخته میپسندند، بعضیها فقط سبک سرخشده.
بعضی نسخهها با مرغ درست میشه (مخصوص کودکان یا رژیمیها).
قیمه:
قیمه مجلسی معمولاً با دارچین و کمی گلاب تزئین میشه.قیمه نذری معمولاً آبدارتره تا بشه برای جمعیت بیشتری سرو کرد.
قیمه بادمجون هم هست که همون پایه قیمه رو داره ولی بهجای سیبزمینی، بادمجون سرخشده داره (و یه عشق جداگونهست!).
فوتوفن آشپزخونه – رازهای پخت قورمهسبزی و قیمه، از زبان یه مامانپز قهار
هر کسی که یه بار سعی کرده قورمهسبزی یا قیمه درست کنه، میدونه که ظاهر ماجرا سادهست؛ ولی اگه بخوای اون طعم واقعی و جاافتاده رو دربیاری، باید چندتا راز قدیمی رو بلد باشی. اینجا میخوام برات از تجربههام بگم؛ نه چیزایی که تو کتاب آشپزی هست، بلکه اونایی که مامانم یادم داد و خودم با آزمون و خطا بهش رسیدم.🌿 فوتوفن قورمهسبزی
۱. سبزی؛ اصل ماجرا همینه!
همه چیز از سبزی شروع میشه. اول از همه، ترکیبش مهمه: جعفری، گشنیز، تره، اسفناج، و خیلی کم شنبلیله. تأکید میکنم خیلی کم شنبلیله! چون اگه زیاد بریزی، غذا تلخ میشه.حالا نکته مهمتر: سرخ کردن سبزی.
باید با حوصله و شعله ملایم سبزی رو سرخ کنی. نه اینکه بسوزونی، نه اینکه فقط یه کم رنگ عوض کنه. سبزی باید تا وقتی عطرش پیچید و رنگش به سبز تیره رسید سرخ بشه. اینجاست که طعم قورمهسبزی درمیاد.
۲. گوشت؛ ریشریش، اما سالم
گوشت رو بزرگ نبر که دیر بپزه، نه کوچیک که وا بره. گوشت گوسفندی خوشطعمتره ولی اگه سبک میخوای، از گوشت گوساله استفاده کن. نکته مهم اینه که گوشت باید خوب بپزه ولی وا نره؛ پس از اول با حوصله بزار روی شعله ملایم.۳. لوبیا؛ خیسخورده و پخته، نه نفخدار!
قبل از پخت، لوبیا رو حداقل ۱۲ ساعت بخیسون و چند بار آبش رو عوض کن.وقتی تو خورشت میریزی، اگه از قبل نیمپز شده باشه، بهتره چون با بقیه مواد همزمان جا میافته و وا نمیره.
۴. لیمو عمانی؛ عطری لطیف، نه تلخ و گس
لیمو عمانی خوشعطره ولی اگه همینطوری بندازی تو قابلمه، ممکنه خورشتو تلخ کنه.راهش اینه: یا با چنگال سوراخش کن، یا از قبل چند دقیقه توی آب جوش بذار تا تلخیش گرفته بشه.
حتی بعضیها گوشتش رو جدا میکنن و فقط پودر لیمو میریزن برای اینکه دونهها تو غذا پخش نشه.
۵. زمان؛ صبوری راز خوشمزگیه
قورمهسبزی عجله نمیخواد. کمکم بپزه، بجوشه، جا بیفته. هرچی بیشتر بمونه، خوشمزهتر میشه. خیلیا میگن روز دوم قورمهسبزی بهشت میشه... و دروغ نمیگن!
🍅 فوتوفن قیمه
۱. لپه؛ ظریف ولی لجباز!
با لپه باید مهربون باشی. از شب قبل خیسش کن تا نفخش بره و راحت بپزه. اگه این کارو نکنی، یا وسط خورشت سفته، یا له میشه. یه بار لپهت خوب پخته نشه، خورشتت لطمه میخوره!۲. رب؛ کارگردان رنگ و لعاب خورشت
اگه میخوای قیمهت اون رنگ قرمز خوشرنگ رو بگیره، باید رب رو درست تفت بدی. یعنی بذار با روغن و زردچوبه خوب سرخ بشه تا رنگ پس بده. اینطوری خورشتت هم خوشرنگ میشه، هم خوشعطر.۳. سیبزمینی؛ تاج قیمه!
خیلیا قیمه رو فقط به عشق سیبزمینی سرخکردهش میخورن. اگه میخوای اون سیبزمینیهای طلایی و تُردی که تو مهمونیها هست درست کنی، یه کار بکن:خلال کن، بعد نیم ساعت بذار توی آب و نمک، بعد خشک کن و تو روغن داغ بریز. معجزه میشه!
۴. ادویه؛ اندازه نگه دار که اندازه نکوست
دارچین تهمزه قیمه رو خاص میکنه، ولی اگه زیادی بزنی، خورشتت شبیه شلهزرد میشه! فقط یه نوک قاشق کافیه. نمک رو هم نذار از اول بزنی، چون ممکنه گوشت دیر بپزه. آخر کار بچش و تنظیمش کن.۵. جا افتادن؛ قیمهی آبکی نخور!
قیمه وقتی قیمهست که غلیظ باشه، نه آبدار. لپه و گوشت باید خودشونو توی رب ول کرده باشن. اگه آبش جدا باشه، یعنی هنوز جا نیفتاده. پس بذار تا وقتی کف قابلمه بوی خورشت غلیظ پیچید، بعد سرو کن.قورمهسبزی و قیمه از دیدگاه طب سنتی – سرد، گرم، مصلح و مزاجشناسی
در طب سنتی ایرانی، هر خوراکی مزاج خاص خودش رو داره؛ یعنی میتونه سرد یا گرم، خشک یاتر باشه. شناخت مزاج غذاها بهمون کمک میکنه بفهمیم چی برای بدنمون بهتره و چی رو باید با چی بخوریم تا دچار نفخ، سردی، سنگینی یا بیخوابی نشیم.حالا بریم سراغ تحلیل قورمهسبزی و قیمه از نگاه طب سنتی:
🌿 قورمهسبزی؛ پادشاهِ سردمزاجهاقورمهسبزی با توجه به ترکیباتش، مزاج سرد وتر داره. یعنی برای آدمایی که طبیعتشون هم سرد باشه (مثلاً زود دست و پاشون یخ میکنه، خوابشون زیاد و انرژیشون کمه)، ممکنه سنگین باشه و حس خوابآلودگی بده.
✅ ترکیبات سرد این خورشت:
سبزیجات: گشنیز، اسفناج و شنبلیله طبیعت سرد دارن
لیمو عمانی: طبعش سرده و کمی قابضه
لوبیا: خاصیت نفاخ و سردی داره، مخصوصاً اگه خوب پخته نشه⚠️ پس قورمهسبزی برای افراد سردمزاج بهتره با مصلحاتش خورده بشه.
✅ مصلحها برای قورمهسبزی:
یک قاشق مرباخوری عرق نعناع یا زنجبیل دمکرده بعد از غذا
خوردن با ترشی سیر یا پیاز داغ معطر
استفاده از ادویه گرم مثل دارچین یا فلفل سیاه در حین پخت (به میزان کم)برای گرممزاجها اما قورمهسبزی یه غذای متعادل محسوب میشه و باعث تعدیل حرارت داخلی بدن میشه.

🍅 قیمه؛ متعادل با تمایل به گرمی و خشکی
قیمه از نظر طب سنتی، مزاج نسبتاً گرم و خشک داره. بهخصوص اگه با گوشت گوسفندی تهیه بشه، یا بهش دارچین اضافه شه، این گرمی بیشتر میشه.✅ ترکیبات با طبع گرم در قیمه:
لپه: گرمی ملایم داره و برای معده مناسبه
گوشت قرمز: گرم و مرطوب (مخصوصاً گوشت گوسفندی)
رب گوجهفرنگی: طبیعت نسبتاً گرم و خشک
ادویهها: مثل زردچوبه، دارچین و هل که گرمی خورشت رو بیشتر میکننقیمه برای آدمای سردمزاج مفیده، چون باعث افزایش انرژی، گرم شدن بدن و کاهش احساس خوابآلودگی بعد غذا میشه.
اما اگه کسی مزاجش خیلی گرم باشه (مثل کسایی که زود عصبانی میشن، گرگرفتگی دارن یا دهانشون بوی گرم میده)، بهتره قیمه رو با یه مصلح بخوره تا تراز بدن حفظ بشه.
✅ مصلحها برای قیمه:
یه قاشق ماست یا دوغ خنک در کنار غذا
استفاده از آبلیمو تازه برای تعادل طبع
خوردن همراه سبزی خوردن خنک مثل گشنیز و نعناع

🧡 جمعبندی: قهرمان واقعی کیه؟
واقعیتش اینه که این جنگ، هیچ برندهای نداره.قورمهسبزی با اون عطر سبزی سرخشده و لیمو عمانی، دلبری میکنه.
قیمه هم با اون رنگ خوشرنگش و سیبزمینی سرخشدهای که بالاش نشسته، دل هر کسی رو میبره.
هرکدوم یه جور عشقن، یه جور خاطره.
قورمهسبزی مال شبهای دورهمی تو خونه مامانبزرگه،
قیمه مال نذریهای ماه محرم، یا ناهارهای ساده اما جانانه.
پس به جای انتخاب بینشون، بهتره بگیم:
"هرکدوم جای خودشو داره، تو قلبمون!" 💚🍛❤️