کنسرو تن ماهی یکی از انواع مواد غذایی موجود در سراسر دنیا است که طرفداران خاص خود را دارد. این کنسرو منبعی بسیار مناسب از انواع پروتئین، امگا ۳ موجود در گروه ب میباشد که برای مصارف متعدد مانند سرو آن در کنار پلوی سفید و یا سبزی پلو، استفاده در انواع سالاد و یا خوردن آن به همراه نان مورد مصرف قرار میگیرد.
این کنسرو همچنین وعدهای مناسب برای زمانی است که امکان آشپزی و یا دسترسی به غذاهای دیگر موجود نیست و میتوان در موقعیتهای گوناگون از آن استفاده کرد.
لذت نوش جان کردن سبزی پلویی خوش طعم وابستگی زیادی به طعم ماهی و یا تنماهی کنار آن دارد. استفاده از تن ماهی در کنار این پلو و یا اقدام به سرو آن با پلوی سفید و یا به عنوان غذایی نانی، با نان میتواند دلایل بسیاری داشته باشد که از جمله آن میتوان به عدم علاقه به طعم اصلی ماهی که عطر و طعمی قویتر دارد، عدم دسترسی به ماهی تازه، اقتصادیتر بودن قیمت آن نسبت به ماهی تازه یا نداشتن زمان کافی برای خرید، پاک و سرخ کردن ماهی اشاره داشت.
در چنین شرایطی خرید تن ماهی و سرو آن راه حلی مناسب برای حل این مورد خواهد بود.
کنسرو ماهی بیشتر با عنوان تن ماهی در میان مردم شناخته شده و نامیده میشود. شاید یکی از دلایل آن استفاده از ماهی تن در تهیه کنسرو تن ماهی باشد اما باید گفت که کنسرو تن ماهی همیشه از این ماهی تهیه نمیشود و انواع مختلفی از ماهیها وجود دارند که برای استفاده و تهیه کنسرو ماهی مناسب هستند.
در ادامه به بررسی موارد بیشتری در خصوص این کنسرو خواهیم پرداخت.
برای تهیه کنسرو تن ماهی همانطور که پیشتر گفته شد از انواع مختلفی از ماهیهای مناسب برای این منظور استفاده میشود. تشخیص این که در تهیه یک کنسرو دقیقا از چه ماهی استفاده شده است برای عموم افراد کاری دشوار و تقریبا غیر قابل تشخیص است اما شاید جالب باشد که بدانید برای تهیه آن از ماهیهایی مانند ماهی هوور، هوور مسقطی، گیدر، زرده و یا بادبان ماهی استفاده میشود که در آبهای جنوب موجود هستند.
بهترین و مرغوبترین آنها نیز ماهی گیدر است ولی معمولا اکثر کنسروهای تن ماهی موجود در بازار با استفاده از ماهی هوور تهیه میشوند.
برای اینکه از ارزش غذایی تن ماهی نسبت به ماهی مطلع شوید لازم است تا بدانید این مورد و حفظ ارزش غذایی موجود در تن ماهی به مواردی همچون نوع صید و چگونگی تبدیل آن به تن ماهی بستگی دارد.
اگر بعد از تهیه ماهی تازه با روشهای موجود صنعتی، ماهی صید شده را با سرعت منجمد کرده و یا تحت فرآوری قرار داد میتوان گفت که تفاوت چندانی از لحاظ ارزش غذایی بین این دو نوع از ماهی نمیتوان قائل شد.
البته این مورد بستگی به برندی که کنسرو تن ماهی از آن تهیه میشود هم دارد. منظور انتخاب برندی نام آشنا و خوش سابقه است که از جدیدترین و به روز ترین تکنولوژی موجود در تهیه مواد کنسروی خود بهره میبرد.
لازم است تا شرکت تولید کننده در قسمت مواد استفاده شده در تهیه تن ماهی ذکر کند که از چه روغنی برای این موضوع استفاده شده است و این روغن مایع بوده است یا جامد. البته اگر بخواهیم از لحاظ سلامتی و کیفیت این امر را مورد بررسی قرار دهیم باید گفت که از نظر ناظران کیفیت بر این موضوع لازم است تا حتما در تهیه کنسرو تن ماهی از روغن مایع استفاده شود نه روغن جامد و نباتی.
این نکته نیز که میزان روغن موجود در خود ماهی برای تهیه کنسرو تن ماهی و روغن موجود در آن کفایت میکند را هم باید مورد توجه قرار داد ولی با این وجود امروزه انواع کنسرو تن ماهی در طعمها و عطرهای مختلف که مربوط به روغن موجود در آن است وجود دارد و از انواع آن میتوان به طعم های روغن زیتون، روغن زعفرانی، روغن فلفلی و ... اشاره داشت.
شاید برایتان جالب باشد که بدانید در تهیه کنسرو تن ماهی از هیچگونه ماده افزودنی و نگهدارندهای استفاده نمیشود و این محصول غذایی فقط تحت دستورالعمل موجود با استفاده از دستگاههای مخصوص و اتومات، تهیه می شود.
البته اگر بخواهیم دقیقتر این موضوع را مورد بررسی قرار دهیم میتوان گفت که با توجه به ذائقههای گوناگون و تنوع طعم در تهیه کنسرو تن ماهی انواع ماده افزودنی در آن را میتوان سبزیها، ادویهها و یا سسهایی که استفاده از آنها برای تنوع بخشی به طعم ماهی استفاده میشود، اشاره داشت.
برای استفاده از این ماده غذایی لذیذ و پرخاصیت میتوان گفت که میزان لازم به منظور دریافت پروتئینهای لازم برای بدن میتواند به مقدار 70 گرم (30 گرم پروتئین حیوانی) در روز باشد. بنابراین استفاده از ماهی و یا خرید کنسرو تن ماهی به میزان 2 نوبت در هفته با توجه به خواص بینظیر و اعجابانگیز آن توصیه شده است.
البته باید در هنگام مصرف ماهی و یا خرید کنسرو تن ماهی درنظر داشت که ماهی دارای طبعی سرد است و هنگام استفاده از آن باید گرمی و یا سردی طبع خود را مدنظر قرار داد و یا در کنار آن و یا بعد از آن از مواد غذایی با طبع گرمتر برای به تعادل رساندن طبع آن استفاده نمود.
از جمله معایبی که درمورد خرید کنسرو تن ماهی میشود به آن اشاره داشت وجود جیوه در ماهی است که از لحاظ محیط زیستی مضر میباشد. موارد دیگر هم مربوط به میزان نمک و یا روغن موجود در آن است که باید تعادل در استفاده از آن را برقرار کرد.
امروزه دسترسی به تمامی محصولات و کالاهای مورد نیاز از طریق اینترنت و به صورت آنلاین برای همگی فراهم است و میتوان با اقدام به خرید اینترنتی کنسرو تن ماهی و یا سایر موارد مورد نیاز راحتی و سرعت عمل بیشتر را تجربه کرد.
برای خرید اینترنتی کنسرو تن ماهی هم میتوانید مستقیما به سایت برند تولید کننده آن محصول مراجعه نمایید و یا برای خرید اینترنتی با استفاده از وبسایتهای معتبر موجود اقدام به انجام این کار کنید.
در کنار تمامی موارد ذکر شده لازم است تا مدنظر داشته باشید قبل از مصرف تن ماهی حتما آن را بجوشانید و سپس میل نمایید.
کنسروتن ماهی توسط برندهای گوناگونی تهیه میشود که از جمله آن این برندهای نامدار میتوان به محصولات گیلانی اشاره داشت که در تهیه تمامی کنسروهای خود از دستگاه اتوکلاو، مواد اولیه تازه و دستگاههای تمام اتوماتیک استفاده میکند و امکان برخورداری از غذایی سالم تازه و مقوی را در انواع مختلف برای مصرف کننده گرامی فراهم میآورد.
کنسرو تن ماهی در شرایط کاملا بهداشتی و اتوکلاو تولید میشود. با این حال، ممکن است برخی از باکتریها بصورت غیر فعال در آنها وجود داشته باشند. این باکتریها زمانی که تن ماهی در دمای محیط قرار میگیرد دوباره فعال میشوند و سمی به نام بوتولینوم تولید میکنند. این سم بسیار خطرناک است و عوارض جانبی بسیار بدی همچون فلج عضلانی، دوبینی، اختلال در تنفس و بلع و حتی مرگ دارد. از این رو باید این سم را به هنگام مصرف تن ماهی از بین ببریم.
یک روش کارآمد برای نابودی سم بوتولینوم جوشاندن تن ماهی به مدت حداقل 10 دقیقه است. بهترین و مفیدترین زمان جوشاندن تن ماهی بسته به ارتفاع از سطح دریا متفاوت است. در ارتفاعات بالا توصیه میشود کنسرو را به مدت بیشتری بجوشانید.
برای جوشاندن تن ماهی کافیست قوطی کنسرو را به صورت پلمپ داخل یک قابمله پر از آب قرار دهید و آن را روی شعله قرار دهید تا بجوشد. توجه کنید که آب باید به اندازهای باشد که تمام قسمتهای قوطی کاملا داخل آب باشد. در این شرایط سم بوتولینوم در عرض چند دقیقه در دمای بالا نابود میشود.
توصیه میشود اگر مقداری از تن ماهی باقی ماند در وعده بعدی قبل از مصرف دوباره آن را داغ کنید. زمانی که تن ماهی سرد میشود احتمال دارد دوباره باکتریها فعال شوند و این سم را تولید کنند.
شرکتهای صنایع غذایی زیادی در ایران کنسروهای تن ماهی تولید میکنند. تمام برندها از کیفیت معقولی برخوردارند و یک غذای مناسب ارائه میدهند. گیلانی یکی از بهترین و شناخته شدهترین شرکتهای فعال در زمینه صنایع غذایی است که باکیفیتترین تن ماهیها را تولید میکند. کنسروهای تن ماهی گیلانی در شرایط اتوکلاو و کاملا بهداشتی تولید میشوند و در بسته بندیهای مناسب عرضه میشوند. توجه به تازگی و سلامت ماهی اصول کار گیلانی است. به همین دلیل گیلانی همیشه از تازهترین ماهیها برای کنسروهای خود استفاده میکند و همواره محصولاتی تازه و مرغوب ارائه میدهد.
کارشناسان تغذیهای در گیلانی همواره به دنبال افزایش تنوع در این غذا هستند. به همین دلیل، تن ماهی گیلانی به چند طعم خاص محدود نمیشود. گیلانی بهترین طعم دهندههای تن ماهی را شناسایی کرده و با ترکیب ماهی و انواع طعم دهندههای مناسب، مزههای جدید و هیجانانگیزتری تولید میکند. کنسرو تن ماهی زعفرانی، تن ماهی با سیر یا سبزیجات، تن ماهی در روغن زیتون، تن ماهی دودی، تن ماهی با فلفل چیلی و تن ماهی در آب نمک طعمهای خوشمزه و منحصر به فرد تن ماهیهای گیلانی هستند. این طعمهای متنوع مناسب هر ذائقهای هستند و در کنار یک پلوی خوشمزه یا نان یک وعده مغذی و خوشمزه خواهند بود.
مهمترین ماده اولیه این غذا، ماهی است بنابراین، قیمت کنسرو تن ماهی بیشتر تحت تاثیر قیمت ماهی و نوع ماهی است. علاوه بر این، هزینه بستهبندی، وزن کنسرو و سایر مواد مانند روغن و سبزیجات نیز بر قیمت تن ماهی موثر هستند. اما به طور کلی، کنسروهای تن ماهی با توجه به وزن خود قیمت معقولی دارند و به راحتی ماهی را وارد سبد خانوار میکنند.
هر چند قیمت نمیتواند تضمین کننده کیفیت باشد اما، ممکن است در تن ماهیهای ارزان قیمت از ماهیها و مواد اولیه نامرغوب استفاده شود یا تن ماهی در شرایط نامناسبی تولید شود. برای حفظ سلامتی خود بهتر است از تن ماهیهای مرغوب و باکیفیت با قیمت مناسب استفاده کنید.
این غذا راهی ساده برای افزودن غذاهای دریایی به رژیم غذایی محسوب میشود. تن ماهی یک غذای انرژی زا و مغذی محسوب میشود که در کمترین زمان ممکن آماده میشود و بسیار لذیذ و خوشمزه است. اگر زمان کافی برای پخت پز ندارید یا در سفر هستید چند قوطی تن ماهی باکیفیت یک ایده عالی برای ناهار یا شام است.